Innenriks

Flittige nordmenn

Nordmenn er blant dem som jobber mest i Europa. Dette skyldes både høy yrkesdeltakelse og mange seniorer i arbeidslivet.

I en ny, dansk undersøkelse havner nordmenn på fjerdeplass på oversikten over Europas mest arbeidsomme, bare slått av latviere, litauere og estere.

Tyskere og belgiere jobber minst, ifølge undersøkelsen.

Fafo-forsker Kristine Nergaard forklarer Norges gode plassering på følgende måte:

- Vi har høy yrkesdeltakelse i Norge sammenlignet med andre land, spesielt for kvinner, men også blant menn. Vi har også høy yrkesdeltakelse blant eldre arbeidstakere, dem som er over 55 år. Og vi har lav arbeidsledighet, noe som også gjør at flere er i arbeid.

Faktisk arbeidstid

Utgangspunktet for den danske undersøkelsen, gjennomført av Rockwool Fondens Forskningsenhed, er tall for samtlige personer i alderen 20 til 74 år.

- Tallene omfatter både arbeidende og ikke-arbeidende, opplyser seniorforsker Jens Bonke.

Han og hans medforskere har dessuten tatt utgangspunkt i faktisk arbeidstid og ikke avtalt arbeidstid. Selv om mange har 37,5 timers arbeidsuke, kan den faktiske arbeidstiden variere mye. Både overtid, turnusordninger, helgearbeid, arbeidsreiser, avspaserings- og ferieordninger, syke barn, legebesøk, begravelser og mer til kan påvirke arbeidstiden og føre til både lengre og kortere arbeidsdager.

For å fange opp alt dette har de danske forskerne regnet ut hvor mange timer de ulike nasjonalitetene i gjennomsnitt jobber hver dag i løpet av alle årets 365 dager.

Fasiten viser altså at vi nordmenn slett ikke er de slappfiskene som enkelte vil ha det til, i hvert fall ikke sammenlignet med de fleste land rundt oss.

3,3 timer daglig

I gjennomsnitt jobber vi om lag 3,3 timer hver eneste dag, alle årets dager. Latvierne som topper oversikten, jobber til sammenligning cirka 4,1 timer daglig.

- Det at Latvia, Litauen og Estland havner på topp, kan ha å gjøre med at de rett og slett er nødt til jobbe lengre der, tror Nergaard, og sikter til et lønnsnivå som er lavere enn i mange andre europeiske land.

Finnene og danskene jobber rundt 3,1 timer hver dag, mens tyskerne og belgierne, som havner nederst på lista, nøyer seg med henholdsvis 2,6 og 2,4 timer per dag.

For den som måtte lure: svenskene er ikke inkludert i undersøkelsen.

Det at tyskerne kommer så dårlig ut, hadde ikke de danske forskerne regnet med.

- Kun de færreste kan være i tvil om at Tyskland for øyeblikket er Europes økonomiske lokomotiv. Derfor er det kanskje litt overraskende at tyskerne er et av de europeiske folkeslagene som arbeider minst, når vi snakker om faktisk arbeidstid, påpeker de.

En annen overraskelse er at søreuropeere, slik som spanjoler, faktisk jobber ganske mye, ja, mer enn både dansker og finner.

- Alle vet at man i de solrike europeiske landene har hatt lange middagspauser. Ideen om at man i de samme landene ikke arbeider så mye, er ganske utbredt her nordpå, hvor mange er overbeviste om at nettopp vi hører til blant de mest arbeidsomme, kommenterer forskerne.

Bra for landet

Men selv om dette ikke gjelder for danskene, har vi nordmenn altså ikke noe å skamme oss over.

- Det å få flere i arbeid og heve sysselsettingsraten har vært et mål for Norge, noe som framgår ikke minst av pensjonsreformen. Det at yrkesdeltakelsen er så høy, og også at vi har ganske mange i jobb, også når de kommer opp i 60-årene, er så absolutt positivt for et lands økonomi, kommenterer Nergaard.

- Hvorfor går vi ikke helt til topps?

- Nå kjenner jeg ikke til tallene som ligger til grunn for konklusjonene i den danske undersøkelsen, men generelt sett trekker nok relativt høyt sykefravær og ulike permisjonsordninger ned. Norske arbeidstakere kan jo blant annet være hjemme for å ta vare på syke barn, og norske foreldre kan være hjemme i et drøyt år i forbindelse med fødsel, svarer Nergaard.

Mer fra Dagsavisen