Flest lynnedslag over Østlandet i fjor

I fjor registrerte Meteorologisk institutt 296.327 lynnedslag i Norge. I store deler av Østlandet og over Finnmarksvidda ble det registrert flest.

Kartoversikten til Meteorologisk institutt, med røde og gule felt, er ikke en 100 prosent nøyaktig oversikt over alle lynnedslagene, men gir likevel en indikasjon på hvor i landet lynet slår ned hyppigst.

– Østlandet har flest lynnedslag rett og slett fordi landsdelen generelt sett er varmest, sier meteorolog og seniorrådgiver Laila Fodnes Sidselrud i Meteorologisk institutt til NTB.

Kartet viser at det også ble registrert store mengder lynnedslag i områdene sør for Trondheim, samt sørøst i Finnmark.

– I Finnmark er det på vidda det lyner mest. Det har å gjøre med det kontinentale klimaet der, hvor det ofte er varmt. Vi ser tilsvarende forhold for eksempel innover Lappland og i Bottenvika, sier Sidselrud.

Hun sier at Meteorologisk institutt arbeider kontinuerlig med kartlegging av lynnedslag og bearbeiding av informasjonen. Men å si på forhånd akkurat hvor og når det lyner, er ikke mulig.

– Vi kan forutse at en høy sky har potensial for lyn, men det nøyaktige tidspunktet for utladningen er fremdeles et mysterium for oss, sier hun.