Ola Borten Moe har vært klar på at han ønsker å fortsette i Sp-ledelsen. Denne helgen går fristen for fylkeslagenes innspill ut. FOTO: HILDE UNOSEN

Flere vraker Borten Moe

NYTT SP: Flere fylkeslag vraker Ola Borten Moe i sine innstillinger til valgkomiteen. Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim er populær, og innstilles som ny Sp-nestleder.

Etter en lang periode med kaos og offentlig konflikt i partiet, varslet Liv Signe Navarsete i januar at hun trekker seg som Sp-leder. Navarsete var tydelig på at hele sentralstyret måtte ta ansvar for situasjonen partiet, men nestleder Ola Borten Moe, som er medvirkende årsak til bråket som har preget partiet, ville ikke gi fra seg plassen som nestleder. Til slutt ble likevel sentralstyret enige om å stille alle plassene til disposisjon. I helgen går fristen for fylkeslagenes innspill til nye ledelse ut. Mange har allerede bestemt seg.

 

Vraker Ola Borten Moe

Flere av fylkeslagene Dagsavisen har vært i kontakt med sier at de ikke ønsker Borten Moe med seg videre. Østfold Senterparti bestemte seg i går.

- Vi ser ikke Ola Borten Moe som en del av en ny ledertrio, sier fylkesleder Per Inge Bjerknes.

Også Hordaland, Oslo og Akershus Sp dropper den nåværende nestlederen i en ny lederkabal. Etter det Dagsavisen erfarer sier Hordaland ingenting om Borten Moes framtid i partiet. En kilde viser imidlertid til at fylkeslaget slår fast at det at det er nødvendig valgkomiteen samler seg om en ny ledelse som har bred tillit, i den situasjonen partiet nå er i. Oslo Senterpartiet skal eksplisitt ha uttrykket overfor valgkomiteen at de ikke ønsker at Borten Moe skal sitte i den nye ledelsen.

 

Tvinnereim favoritt

Både Østfold, Akershus, Hordaland og Oslo mener Trygve Slagsvold Vedum bør bli ny Sp-leder. Fylkeslagsleder Bjerknes i Østfold har selv blitt trukket fram som en aktuell nestlederkandidat, men har nå bestemt seg for at han ikke er aktuell for den rollen. Han støtter i stedet sentralstyremedlem Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim i den rollen.

- Hun har egenskapene partiet trenger for å løfte oss fram til valget i 2015. Som andre nestleder har vi innstilt Kjersti Toppe, sier han. Hordaland Sp innstiller tidligere politisk rådgiver Sigrid Brattabø Handegard og stortingsrepresentant Kjersti Toppe som nestledere, men sier at de også vil støtte Tvinnereim. Oslo Sp ønsker seg også Handegard og Tvinnereim på laget under Vedum, mens Akershus Sp kun har innstilt sistnevnte til nestlederplassen.

Senterkvinnene ønsker seg Tvinnereim enda lenger opp, og har innstilt henne til vervet som ny Sp-leder. Leder for Senterkvinnene, Bjørg Bergheim, sier til Dagsavisen at «Tvinnereim er svært dyktig, og har vist seg som handlekraftig og flink». Tvinnereim har tidligere ledet Senterungdommen og vært statssekretær for Liv Signe Navarsete. Hun jobber i dag i UD. Selv vil hun ikke kommentere de konkrete innspillene, men viser til at hun har sagt til valgkomiteen at hun stiller seg til disposisjon.

- Det er selvsagt stas at navnet mitt blir nevnt, sier hun.

 

Flere ubestemte

«Ordet samle er det som kommer til å lede oss mer enn noe annet de neste to månedene», sa Terje Riis-Johansen da han fikk jobben med å lede valgkomiteen. Men det må også tas hensyn til kjøttvekta. Flere viktige Sp-bastioner, blant annet trøndelagsfylkene, vil støtte Ola Borten Moe. Denne uka ble det kjent at Oppland og Nordland Sp vil ha Borten Moe i ledelsen. Begge vil ha Vedum som ny leder. Det vil også Aust-Agder Sp, men de vil ikke kommentere hvem de ønsker seg som nestledere. Rogaland, Finnmark, Vest-Agder og Senterungdommen skal ha årsmøte i løpet av helgen, og vil ikke kommentere saken.

Valgkomiteens innstilling skal være klar 20. mars. Senterpartiets ekstraordinære landsmøte avholdes 7. april i Lillestrøm.

hannah.gitmark@dagsavisen.no