Innenriks

Flere støtter ny diagnose-teori

Psykiater Ulrik Fredrik Malts vurdering av at Anders Behring Breivik kan ha Aspergers syndrom får støtte fra flere hold.

I et detaljert vitnemål i retten fredag gikk Malt gjennom typiske trekk for Aspergers. Hans konklusjon er at Breivik kan ha denne diagnosen, muligens i kombinasjon med Tourettes.

Psykiater Pål Hartvig mener Malts konklusjon har mye for seg.

– Det er hans hovedforklaring på Breiviks avvik. Det kan godt være noe i det, i aller høyeste grad, sier Hartvig til NTB.

Han legger til at kombinasjonen av Aspergers og Tourettes ikke behøver være hele forklaringen.

– Det kan godt være andre ting også. Breivik kan også ha flere tendenser i seg, sier han.

Fremmet før

Overlege Kjersti Narud mener også Malts vurdering høres rimelig ut.

– Det han legger fram er veldig ryddig og oversiktlig, og det peker på en del vesentlige punkter for oss som har fulgt saken. Det er ikke vanskelig å være enig i de vurderinger som er gjort, sier hun.

De to psykiatriekspertene peker begge på at Asperger også tidligere har vært nevnt som en mulig diagnose.

Allerede i januar påpekte den svenske kriminologiprofessoren Henrik Belfrage at Breivik har påfallende mange av symptomene på Aspergers syndrom. Også psykiater Per Olav Næss, som observerte Breivik som fireåring, mente å ha funnet tegn som tydet på Aspergertilstand i utvikling, ifølge NRK.

– Fiksert i sine merknader

Selv om det ikke kan utelukkes at en person med disse diagnosene også kan være psykotisk, mente Malt at det var lite sannsynlig.

Det styrket Breiviks posisjon, fordi han ønsker å bli funnet tilregnelig. Likevel gikk tiltalte kraftig i rette med Malts vitneprov, og listet opp en hel rekke momenter han mente var feil.

Men Breiviks oppførsel i retten støtter bare ytterligere opp under at Malt har rett, mener psykiaterne.

– Han undergraver vitnet som styrker hans sak. Han klarer ikke ta inn over seg at det Malt sier er til hans fordel. En slik fiksering er typisk for Aspergers, sier Narud.

Hun merket seg også at Breiviks anmerkninger er av detaljmessig karakter, ofte tellbare eller faktaorientert, mens han ikke gikk inn på de følelsesmessige aspektene. Hartvig bemerker at Breivik gjennom hele rettssaken har vært opptatt av å korrigere opplysninger og fremstillinger.

– Han vil ikke framstå som sinnssyk, men han vil heller ikke ha noen annen hjernelidelse, som Aspergers er. Så nå slåss han mot det også, sier han.

Avstandsdiagnose

I motsetning til de to sakkyndige-parene har Malt ikke hatt anledning til å snakke med Breivik selv. Hans vurderinger er basert på rettspsykiaternes rapporter og av observasjoner av Breivik i retten. Narud synes ikke det svekker hans bedømmelse.

– Malt er vel bevandret med å lese erklæringer, han kjenner diagnosesystem og vurderinger. Han har sett etter spesielle ting, som de psykiatrisk sakkyndige har tatt til inntekt for noe annet, sier hun.

– Det er selvsagt en svakhet at han ikke har kunnet foreta noe systematisk intervju, og det understreket han jo også selv. Men avstandsdiagnostisering av denne typen er fullt mulig, istemmer Hartvig. (NTB)

Mange med Asperger bekymret

Autismeforeningen ble nedring av bekymrede foreldre etter at Anders Behring Breivik ble knyttet til Aspergers syndrom fredag.

Professor Ulrik Fredrik Malm konkluderte i sitt vitnemål i rettssaken at Breivik trolig har Aspergers, muligens i kombinasjon med Tourettes og en narsissistisk personlighetsforstyrrelse.

Autismeforeningen i Norge fikk mange henvendelser utover dagen fredag.

– Folk er opprørte og veldig bekymret for sine barn. Det er viktig for oss å få fram at selv om man har Aspergers, så er man ikke som ham, sier leder Annette Drangsholt med henvisning til Breivik.

– Elskelige mennesker

Malm var også i sitt vitnemål svært påpasselig med å understreke at Aspergers ikke kan knyttes til kriminalitet eller voldelig oppførsel.

– 99,99 prosent er fullstendig elskelige mennesker som ikke ville gjort noe galt. Jeg vil gjerne si det, så de ikke føler seg uthengt her, sa psykiatriprofessoren.

Likevel opplever Autismeforeningen mye uro og bekymring ved at Aspergers nå blir knyttet til terrorsaken. Drangsholt viser til at dette er en sårbar gruppe som allerede blir sett på med skepsis.

– Når Aspergers omtales, får vi ofte mange henvendelser fra for eksempel skolepersonell. Mange lurer på om et barn med Aspergers kan bli farlig, sier Drangsholt til NTB. Hun synes det er ekstra leit, siden de aller fleste med denne formen for autisme tvert imot er svært skikkelige.

– Dette er mennesker som ofte har problemer med å lyve, som er veldig opptatt av at rett skal være rett. Mange av dem er høyt fungerende som voksne, men de blir redde og får angst når slike saker kommer opp i mediene. Det kan bli et stort skritt tilbake, sier hun.

Ikke mer kriminelle

Forskning viser at det ikke er noen overhyppighet av kriminelle handlinger blant mennesker med Aspergers syndrom, ifølge Autismeforeningen.

– I de tilfeller man ser kriminalitet, har personen gjerne fått diagnosen altfor sent eller ikke fått riktig oppfølging, sier hun.

Drangsholt sier Autismeforeningen er opptatt av å ha åpenhet rundt tilstanden, men sier mange nok kan oppleve det vanskeligere nå.

– Jeg ser ikke bort fra det. Det er mange mørketall innen autisme, mange fungerer jo svært bra, sier hun. (NTB)

Mer fra Dagsavisen