Flere personer skadd i trafikkuhell under snøkaos på Østlandet

Tett snødrev på Østlandet mandag morgen førte til ulykker og kaos i trafikken.

Av Anders R. Christensen og Oda Ertesvåg

Bilister ble advart og oppfordret til å kjøre forsiktig i snøværet på Østlandet mandag. Snøfallet førte likevel til flere hendelser i trafikken, med vogntog som satte seg fast, og en rekke trafikkuhell.

– I øyeblikket står det tre vogntog i Skulleruddumpa, og ved Sollihøgda er det også vogntog som har vansker med å komme seg videre, sa operasjonsleder Tor Gulbrandsen i 7.40-tiden.

Klokken 8 meldte politiet om at en kvinne er påkjørt av en minibuss i Ullensaker. Kvinnen var ute og gikk tur med hunden sin da hun ble påkjørt av minibussen som skled nedover en bakke. Hun er kjørt til sykehus med ukjent skadeomfang.

Like før klokken 8 veltet også en passasjerbuss i Sørum kommune i Akershus. Sjåføren fikk vondt i en hånd, men det er ikke meldt om alvorlige personskader.

Sørøst politidistrikt melder at det har det vært en rekke mindre trafikkuhell i løpet av natten og morgentimene. Det samme gjør Innlandet politidistrikt.

Under kontroll

Ved 12.30-tiden mandag ettermiddag er snøkaoset på Østlandsveiene stort sett under kontroll, opplyser operatør Jørn Jakobsen ved Vegtrafikksentralen Østlandet.

– Hendelsene i dag tidlig som følge av snøværet, har roet seg. Stort sett er det nå grei flyt i trafikken, men det har vært en del som har hengt igjen, sier han til NTB.

Jakobsen forsikrer om at alt av brøytemannskap er ute, men mye snø på kort tid er utfordrende. Når folk skal hjem igjen fra jobb, har han en oppfordring:

– Tilpass farten etter forholdene, og ikke kjør uten vinterdekk.

Fly

Seks av ti fly på Oslo lufthavn er fremdeles forsinket i forbindelse med snøfallet, opplyser pressevakt Nora Prestaasen i Avinor til NTB mandag ettermiddag.

– Vi har alt tilgjengelig mannskap ute for å brøyte, men venter at det blir forsinkelser ut dagen, litt avhengig av hvordan været blir, sier hun.

Avinor oppfordrer alle reisende til å møte til vanlig tid og forholde seg til informasjon fra flyselskapet de skal reise med.

Regn

Utover ettermiddagen mandag er det ventet forbigående oppholdsvær på Sør- og Østlandet. Fra kvelden kommer det nedbør inn mot Sørlandet, som ganske raskt vil bli til regn.

– I verste fall kan det bli 30–40 millimeter regn på Sørlandet, noen steder opp mot 50 millimeter, sier vakthavende meteorolog Kristian Gislefoss ved Meteorologisk institutt til NTB.

Nedbøren beveger seg utover dagen videre mot Østlandet. Meteorologen tror at snøen vil forsvinne med nedbøren langs kysten, mens det lenger inn i landet vil komme slaps. Nord for Gardermoen blir det snø.