Innenriks

Flere kan bli siktet i Valdres-saken

Politiet vil avhøre personer som kan ha hatt befatning med den avdøde 13-åringen og den siktede moren i hjelpeapparatet.

Etterforskningen vil avgjøre om det blir flere siktelser i saken der ei 13 år gammel jente ble funnet død på nyttårsaften, opplyser politiet. Jenta blir begravet neste uke.

– Vi fortsetter nå med undersøkelser og avhør, blant annet av personer som kan ha hatt befatning med avdøde og siktede i hjelpeapparatet, sier kommunikasjonsrådgiver Kari-Anne Dobloug i Innlandet politidistrikt til NTB.

– På bakgrunn av dette vil vi avgjøre om det blir flere siktelser, sier hun.

Moren ble onsdag løslatt etter at Gjøvik tingrett fant at det ikke var grunn til å varetektsfengsle henne.

Moren har nå reist hjem til sine foreldre i Lommedalen. Datteren skal begraves neste uke fra Lommedalen kirke, opplyser morens forsvarer, Aasmund Olav Sandland.

LES OGSÅ: – Anoreksi må tas på alvor

Ønsker å bli avhørt

Tingretten har imidlertid opprettholdt siktelsen mot moren fordi retten mener hun måtte ha forstått at datteren var alvorlig syk og burde ha søkt hjelp.

«Siktede hadde utvilsomt en sterk handle- og aktivitetsplikt,» heter det i tingrettens kjennelse.

Moren forklarte seg i retten onsdag, men er ennå ikke formelt avhørt av politiet.

– Det ønsker vi å få gjennomført så raskt som mulig. Vi er i dialog med morens forsvarer, sier Dobloug.

Sandland sier til NTB at moren ønsker å avgi politiforklaring så snart situasjonen har roet seg noe. Også familien og folk som kjenner til saken, ønsker å gå i avhør så fort som mulig, ifølge forsvareren.

LES OGSÅ: Besteforeldrene har skrevet til minne om 13-åringen

– Absurd

– Jeg tipper at etter hvert som politiet får inn opplysninger, vil de frafalle siktelsen. Siktelsen er prematur og skulle aldri vært tatt ut, mener han

Han mener moren har gjort det som sto i hennes makt for datteren.

– Hvis man har innsikt i problemene som foreldre med barn med spiseforstyrrelser har, vet man hva man sliter med. Jeg har fått tilbakemelding fra oppegående foreldre med barn med tilsvarende lidelser, som ikke når fram, sier Sandland.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Det framstår rimelig absurd at dette skal medføre et strafferettslig ansvar. Det kan ikke være riktig, sier Sandland.

Kenneth Steen i pårørendeorganisasjonen LPP bekrefter at mange pårørende ikke blir tatt på alvor av helsevesenet og gir opp.

– Dette er den vanligste problemstillingen, sier Steen til NTB.

(©NTB)

Mer fra Dagsavisen