Innenriks

Flere eldre bruker nettet

Stadig flere seniorer bruker offentlige digitale tjenester, til Rigmor Aasruds begeistring.

- Dette er bra for seniorene som får lik tilgang til å delta i samfunnsdebatten på nettet, og det er også positivt for digitaliseringen av offentlige tjenester, skryter statsråden i en pressemelding fra departementet.

Nye SSB-tall viser at 74 prosent av nordmenn mellom 65 og 74 år har brukt PC de siste tre månedene, en økning på sju prosentpoeng sammenlignet med fjoråret. 69 prosent i aldersgruppen oppgir også å ha brukt internett i perioden. Tilgang til og bruk av internett øker mest i de eldste gruppene i befolkningen, en utvikling som gleder fornyingsminister Rigmor Aasrud.

Digitalt dytt

Regjeringens mål er at alle offentlige tjenester som egner seg skal være nettbaserte. De har også bestemt at det offentlige skal gå over fra papirpost til digital post i kommunikasjonen med innbyggere og næringsliv. SSB-statistikken viser at åtte av 10 innbyggere har vært i kontakt med offentlige myndigheter via internett det siste året. Blant de i aldersgruppen 65-74 år er tallet sju av 10.

- Digitaliseringen av offentlige tjenester er også bra for samfunnet fordi det gjør forvaltningen mer effektiv slik at vi kan bruke ressursene der de trengs mest, sier Rigmor Aasrud.

Færre uten nett

Nesten alle husholdninger med barn, og de med inntekt over 600 000 kroner, har tilgang til hjemme-PC, internett og bredbånd, viser tallene. Hver tiende husholdning uten barn, og hver femte med inntekt under 200.000 kroner, er likevel fortsatt uten nettilgang.

Blant de eldre øker riktignok nettbruken, men fortsatt står mange utenfor: Undersøkelsen viser at 18 prosent av dem mellom 65 og 74 år er uten internett hjemme. I gruppen fra 75 til 79 år er andelen det siste året redusert fra 60 til 40 prosent.

ingrid.hvidsten@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen