Helikopter er satt inn i slukkingen av brannen på Frøya. Brannvesenet har ikke kontroll på lyngbrannen i Frøya kommune i Sør-Trøndelag. Barn og eldre i Nesset-området er evakuert, melder kommunen. FOTO: HELITRANS/NTB SCANPIX

Flammene herjer i Trøndelag

Brannvesenet hadde knapt rukket å slukke storbrannen i Flatanger lenger nord, før folk på Frøya i Sør-Trøndelag måtte flykte unna flammene som herjet der.

Alle som kjenner røyklukt fra lyngbrannen på Frøya, bes evakuere seg selv til kommunehuset, opplyser politiet. Brannen sprer seg svært raskt og truer bebyggelse.

Brannvesenet ble varslet om lyngbrannen ved Litjvatnet mellom Sistranda og Ervika like før klokka 11.

Ifølge Adresseavisen blir 427 beboere fra rundt 180 hus mellom Gurvika og Tungvåg evakuert.

I tillegg til brannmannskap på bakken er fem helikoptre i området for å bidra i slukningsarbeidet. Flere av disse kommer direkte fra branninnsats i Flatanger i Nord-Trøndelag. Det ble lagt ned flyforbud over brannområdet.

– Brannen startet i nærheten av Sistranda og beveger seg raskt. Brannvesenet hadde håp om at brannen ikke skulle krysse Langvatnene, og at de skulle få kontroll over brannen her. Nå har brannen passert vannene og truer bebyggelsen, opplyste politiet onsdag.

55 hus borte

Det er knusktørt i Trøndelag, som ikke har hatt nedbør på mange uker, og kraftig vind gjør at branner sprer seg raskt. Det var det som skjedde i Flatanger mandag kveld.

Onsdag formiddag kunne politiet opplyse at brannen på Sørneshalvøya var slukket, men da var 55 hus, blant dem både boliger og hytter, svidd ned.

– Nå jobbes det med flekkvis slukking der de ser røyk. Deretter skal de bruke utstyr for å se hvor terrenget er varmt, så skal de kjøle ned terrenget der de ser varme, opplyste politiets innsatsleder Tore Strøm til VG midt på dagen onsdag.

Hjelper hjemløse

Beboere fikk onsdag ettermiddag ta seg inn i husene som ikke er ødelagt for å hente nødvendige ting. Kommunen fortalte onsdag at de retter oppmerksomhetene mot fastboende som har mistet hjemmene sine.

– Mange eiere av fritidseiendommer er også berørt, men førsteprioritet for kriseledelsen i kommunen er nå de fastboende, sa rådmann Rune Strøm på en pressekonferanse i Lauvsnes onsdag ettermiddag.

Han fortalte at mange har tilbudt seg å gi midlertidig husly til dem som er rammet, og på servicekontoret kunne folk få kontaktinformasjon til disse.

Undersøker strømlinjer

Politiet jobber fortsatt ut fra teorien om at brannen i Flatanger ble startet av gnister fra en lavspentlinje.

Ifølge etterforskningsleder, politiadvokat Theo Dretvik, har vitneutsagn ført politiet til stedet der de mener brannen startet.

– Den øverste tråden mellom to stolper har ramlet ned og henger under de to andre linjene. Vi skal ta ned linjene og sjekke sikringer for å se om det kan ha ført til gnistdannelser, sa politiadvokaten.

Politiet har sendt to kriminalteknikere og en etterforskningsleder inn i brannområdet i Uran-området der den omfattende lyngbrannen startet, for å foreta en foreløpig åstedsundersøkelse.

Solberg lover hjelp

Statsminister Erna Solberg (H) har varslet at hun vil besøke Flatanger når slukkingen er over.

– Vi vil stille opp både når det gjelder gjenoppbygging av infrastruktur og kostnader til brannmannskapene, sa Solberg.

Kong Harald har skrevet brev til Flatanger-ordføreren Olav Jørgen Bjørkås, hvor han roser innsatsen som er gjort.

– Min familie og jeg føler med alle dem som har mistet sine eiendommer, hjem og lokalsamfunn. Samtidig er jeg takknemlig for at ingen har kommet alvorlig til skade, heter det i brevet. (NTB)