Innenriks

Fjærkledde må vike i fjæra

Det kan ta to-tre år før verdifulle områder for fugler blir vernet. Norsk Ornitologisk Forening (NOF) frykter at flere av disse områdene blir bygd ned før den tid.

Bilde 1 av 3

Naturinteressene har allerede tapt når det gjelder Brekstadfjæra i Ørland kommune i Sør-Trøndelag, påpeker naturvernrådgiver Martin Eggen i NOF.

I slutten av mars avviste regjeringen innsigelsene fra Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, mot en utfylling av dette viktige fugleområdet. I stedet fikk Ørland kommune klarsignal til å gjøre det om til et næringsområde.

– Vi har lyttet til kommunens behov for næringsareal, og mener at hensynet til miljø- og landskapsverdiene i området kan sikres, uttalte kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) til avisen Fosna-Folket i den anledning.

Eggen er av en helt annen oppfatning.

– Det endelige vedtaket om Brekstadfjæra var en skikkelig kalddusj og et kraftig signal fra regjeringen om at viktige fugleområder ikke har høy prioritet. Å fylle ut et av landets viktigste matfat er en utilgivelig handling, og var i dette tilfellet unødvendig og uforståelig, mener han.

Les også: – Reverserer naturvernet

Feiret i fjor

I mai i fjor var stemningen en helt annen i NOF, i etterkant av Stortingets behandling av stortingsmeldingen om naturmangfold, «Natur for livet». Da hadde NOF stor tro på snarlig vern av viktige områder for mange fuglearter.

– En av våre seire i fjor var Stortingets ønske om å verne IBA-områder (Important Bird and Biodiversity Areas), sier Eggen.

Stortingets energi- og miljøkomité påpekte da følgende:

«Flere av våre verneområder er for små til å ivareta verneverdiene, og (komitéen) er derfor positiv til at regjeringen vil utvide eksisterende verneområder for å ivareta økologiske nettverk og øke robustheten mot klimaendringer. Komitéen imøteser at det gjennomføres fylkesvise prosesser for suppleringsvern - for å dekke opp manglene i dagens verneområder».

Komitéen skriver videre at IBA-områder og Ramsar-områder må prioriteres.

Også Ramsar-områder, i stor grad våtmarksområder vernet i henhold til Ramsar-konvensjonen av 1971. er viktige områder for fugler.

Regjeringen fulgte opp stortingsbehandlingen i tildelingsbrevet til Miljødirektoratet for inneværende år.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Høy prioritet

– Miljødirektoratet har i tildelingsbrevet for 2017 fått i oppdrag å starte opp planleggingen av arbeidet, og det vil ha høy prioritet, opplyser Jens Frølich Holte (H), politisk rådgiver i Klima- og miljødepartementet.

– Hvor mange IBA- og Ramsar-områder er aktuelle for vern?

– Poenget med arbeidet er å avdekke verneverdier. Derfor er det for tidlig å vite dette, svarer Holte.

– Hva er de største truslene mot disse områdene?

– Vi har ikke vurdert hvilke områder som er aktuelle for vern, og derfor er det ikke mulig å svare på dette. Generelt er både klimaendringer og tap av areal og leveområder trusler mot naturmangfoldet.

– Hvor fort kan vernet komme på plass?

– Det varierer fra sak til sak. Normalt tar det minst to-tre år fra det meldes oppstart av vern for et konkret areal, til vernevedtak i statsråd, foreligger.

I motsetning til Holte, mener NOF å vite hvor mange IBA-områder som er aktuelle for vern. Det går fram av en oversikt som ble sendt Miljødirektoratet i mars. Her ramses det opp 29 områder.

«Dette er områder av internasjonal betydning, som er essensielle for den langsiktige overlevelsen av de fugleartene som forekommer der», heter det i brevet.

Nå er NOF svært spent på den videre utviklingen, ikke minst med Brekstadfjæra friskt i minnet.

– Selv om Brekstad har stått i Ørland kommunes planverk som utbyggingsområde i mange, mange år, hadde regjeringen anledning til å prioritere et område som både var IBA-område og aktuelt som utvidet Ramsar-område. De gjorde en soleklar prioritering, påpeker Eggen.

– Klarer de å følge opp stortingsvedtaket om sikring av IBA-vern når de nedprioriterer natur med en gang de møter motstand fra næringsliv eller kommunepolitikere? Grunnen til at områdene bygges ned så hurtig og er truet, er at de er attraktive for slike utbygginger.

Les også: Vern på papiret

Mer fra Dagsavisen