I en kommentar i Aftenpoten heter det blant annet at «gode, men ubekreftede rykter forteller at «kinesiske interesser» har leid inn First House til kampanjen mot Thorbjørn Jagland og Nobelkomiteen».

First House avviser oppdrag for Kina

NOBEL: Kommunikasjonsbyrået First House avviser at de har oppdrag for kinesiske interesser, slik Harald Stanghelle antyder i en kommentar i Aftenposten.

Administrerende direktør Per Høiby i First House slår fast at byrået normalt ikke kommenterer kundeforhold. Nå gjør de imidlertid et unntak:

– Det er fordi Stanghelle videreformidler og gir ytterligere autoritet til ubekreftede rykter om at vi bryter vårt og bransjens etiske regelverk. Det er ikke riktig at vi har Kina som kunde. Vi har ikke oppdrag som beskrevet i Stanghelles artikkel, skriver Høiby i en pressemelding.

– Gode rykter

Stanghelles utgangspunkt er en kommentar i Dagens Næringsliv i forrige uke, der tidligere FN-ambassadør og nåværende First House-partner Morten Wetland skriver at tildelingen av fredsprisen til Barack Obama var hans pinligste dag gjennom de årene han var Norges ambassadør i FN.

Stanghelle skriver blant annet at «gode, men ubekreftede rykter forteller at «kinesiske interesser» har leid inn First House til kampanjen mot Thorbjørn Jagland og Nobelkomiteen». Målet skal være å få byttet ut de som var medlemmer av komiteen da den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk fredsprisen – en tildeling som førte til at forholdet mellom Kina og Norge frøs til is.

– Presseetisk brudd

Per Høiby mener at Aftenposten har brutt med det presseetiske kravet om at en angrepet part skal få anledning til å forsvare seg:

– Det er svært alvorlig at Aftenposten videreformidler det avisen selv omtaler som ubekreftede rykter, og gir dem både et autoritativt preg og ytterligere spredning, uten å kontakte oss på forhånd. Det er etter vår mening et klart brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 4.14 om at den som utsettes for sterke beskyldninger skal ha adgang til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger, skriver Høiby.

– Vi har ikke tatt stilling til om vi vil klage Aftenposten inn for Pressens Faglige Utvalg ennå, sier Høiby til NTB.