Innenriks

Fire av ti må si nei

SAMORDNA OPPTAK: 31.931 av de 84.810 som får tilbud om studieplass ved hovedopptaket til høyere utdanning, må takke nei til tilbudet. Hvis ikke får ikke resten plass.

Årsaken er at det bare finnes 52.879 studieplasser ved de aktuelle lærestedene.

Norsk Studentorganisasjon reagerer sterkt på den veldige overbookingen. Leder Anders Kvernmo Langset sier at man ikke kan regne med at alle de det ikke er plass til, sier nei.

- Til Norges største sykepleierutdanning ved Høyskolen i Oslo og Akershus er det gitt 900 tilbud til 497 plasser. Til økonomi og administrasjon ved Høgskolen i Bergen er det 90 studieplasser, men det er sendt ut 390 tilbud, påpeker han overfor NTB.

- Tidligere erfaringer

Daglig leder i Samordna opptak, Bente Ringlund Bunæs, opplyser til Dagsavisen at det er lærestedene selv som har bestemt at det skal være en veldig ­overbooking.

- Tilbudene fra de 43 lærestedene settes opp ut i fra ­statistikk over hvor mange av dem som tidligere har fått tilbud om studieplass, som har endt med å møte opp. Mange takker nei til tilbudet om studie­plass, andre takker ja uten å møte opp, forklarer Bunæs.

- Studier er ikke det eneste 19-åringer kan finne på. Både jobb og annet kan være alternativer for dem. Noen søker derfor om studieplass bare for å ha den som en sikkerhet hvis det ikke blir noe av andre planer, tilføyer hun.

Overbookingen i fjor endte med at «det gikk sånn noenlunde opp», ifølge Bunæs. Hun mener det dermed ikke er noen dramatikk i at nær 32.000 flere har fått tilbud om studieplass i år enn det i realiteten er plass til.

Flere må si nei

I pressemeldingen som Samordna opptak offentliggjorde i går om hovedopptaket til høyere utdanning, heter det at 1.350 flere får tilbud om studieplass i år enn i fjor, «en økning på 1, 6 prosent».

Men antallet nye studieplasser har bare økt med 376 siden i fjor. Det innebærer en økning på bare 0,7 prosent.

- Betyr dette at dere tar det for gitt at flere enn i fjor ikke kommer til å benytte seg av tilbudet om studieplass?

- Studieplassene fordeles på 1.300 studier. Noen læresteder fyller opp alle studiene sine, andre gjør det ikke, svarer Bunæs.

Hun regner med at noen læresteder nå har økt overbookingen enda mer enn hva som var tilfellet i fjor, i et forsøk på å redusere antallet plasser som blir stående tomme.

14.080 uten tilbud

Selv om mange flere nå får tilbud om studieplass enn hva det i realiteten er plass til, betyr ikke det at alle som ønsker det vil få et tilbud. Hele 14.080 kvalifiserte søkere står uten studieplass etter hovedopptaket. Det er 300 flere enn i fjor.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) oppfordrer nå dem til å sjekke Samordna Opptaks nettportal fra og med i dag. Der vil det bli lagt ut oversikter over ledige studieplasser. Dette er «studier der det ikke er flere kvalifiserte søkere på ventelistene», ifølge Samordna opptak.

Fra og med i morgen kan både nye og tidligere søkere begynne å søke på disse plassene.

- Der vil det også i år være mange spennende tilbud. Da gjelder det å være raskt ute, ettersom det er førstemann til mølla som gjelder, sier Isaksen til NTB.

- Vi har et behov for mange dyktige og kreative teknologer og realfagskandidater i årene framover, påpeker han.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen