Innenriks

Finansforbundet krever lønnsfest

TARIFF: Millionbonuser og utbyttefest i 2013 gjør at Finansforbundet legger frontfagene til side og krever lønnsfest også for vanlige ansatte i sektoren.

- Vi ønsker ikke at frontfaget skal være en tvangstrøye, sier Pål Adrian Hellman, leder av Finansforbundet.

I går startet tarifforhandlingene mellom Finans Norge og Finansforbundet, og Hellman har høye mål for forhandlingene. I fjor var lønnsveksten i finanssektoren på hele 6,7 prosent, ifølge rapporten fra Teknisk beregningsutvalg (TBU). Men rapporten viser også at de gode tidene i sektoren langt fra kommer alle til gode. Grunnen til den store lønnsveksten skyldes nemlig i stor grad bonuser blant ledere i sektoren.

- Vi ønsker et solid oppgjør. Det er det bæreevne til, sier Hellman.

Rom for godt oppgjør

- Vi har sett hva ledere har fått, hva eiere gjør gjennom sine styreposisjoner. Utbyttene i fjor var formidable, og det gir rom for svært godt oppgjør, sier han.

Mantraet i år blir dermed at en større del av den positive utviklingen må komme vanlige ansatte til gode.

I og med at lønnsøkningen i så stor grad skyldes bonuser, kommer ikke Hellman til å kreve 6,7 prosent lønnsøkning til alle. Men han sier at etter at frontfagene kom fram til en lønnsøkning på omtrent 3,3 prosent krever de ansatte i finansnæringen enda mer. Men akkurat hvor mye vil ikke Hellman ut med ennå.

Likelønn

TBU-rapporten viser også at finansnæringen er en av verstingene når det kommer til lønnsgapet mellom kvinner og menn. I fjor tjente kvinner i finanssektoren bare 73,8 av mennenes lønn, til tross for at det er 49 prosent kvinner ansatt i sektoren, og andelen kvinnelige styremedlemmer økte.

Likevel blir ikke likelønn et tema under årets forhandlinger.

- Nei, ikke som sådan. Vi har ikke nok statistisk grunnlag for alle forskjeller. Vi vet at det er noen på ledernivå, men trenger bedre statistikk. Men vi har alltid fokus på at kjønn ikke skal bety lønnsforskjeller, sier han.

Appetitt

Leder i UNIO Anders Folkestad sier han forstår argumentasjonen bak at Finansforbundet legger frontfagene til side og krever enda høyere lønn ved årets tariffoppgjør.

- Det er ingen tvil om at lederlønninger og bonusutbetalinger i finansnæringen skaper appetitt blant vanlige ansatte, sier han.

Folkestad er også en aktiv likelønnsforkjemper, og han ser et likelønnsperspektiv på bonusfesten i finanssektoren.

- I finansnæringen er likelønnsgapet blant de største. Kvinner i finansnæringen tjener ofte godt sammenlignet med offentlig sektor, men de tjener likevel betydelig mindre enn menn.

Folkestads Unio sitter også i tøffe forhandlinger om dagen. Han frykter at en stor lønnsøkning i finanssektoren skal føre til et enda større lønnsgap mellom offentlig og privat sektor.

- Her får vi igjen en situasjon der en sektor i det private får anledning til å stikke fra, mens offentlig sektor blir holdt i tauene. Av og til ser det ut som om frontfagsaktørenes viktigste misjon er å holde offentlig sektor i sjakk.

stian.fyen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen