Film om demens skaper debatt

Pårørende til demente og personer med mild demens lot seg røre til tårer da de fredag så filmen «Still Alice».

Historien handler om språkviteren Alice, som beveger seg inn i en verden uten ord.
Filmen «Still Alice» hadde i går premiere på 39 norske kinoer. Den har allerede skapt debatt. Nasjonalforeningen for folkehelsens demenslinje har fått økt pågang.
Skuespiller Julianne Moore er en av favorittene til å vinne Oscar for sin tolkning av Alice.
Alice er en middelaldrende karrierekvinne som runder 50. Hun opplever at hun glemmer. Stadig oftere finner hun ikke de riktige ordene. Ironisk nok er hun professor i språkvitenskap. Under en forelesning greier hun ikke å finne ordet «vokabular» – etter en liten tenkepause sier hun «ordforråd» og går videre. Stadig oftere opplever hun å falle ut av samtaler eller rote bort tingene sine. Under en joggetur på et kjent sted, får hun panikk: Hvor er hun!
Alice frykter det er en hjernesvulst. Men etter flere tester og en hjerne-skanning viser det seg å være alzheimers demens.

Kjenner seg igjen

Lisbet Rugtvedt er leder for Nasjonalforeningen for folkehelsen. Hun har sett filmen sammen med pårørende til demente.
– Filmen har jo et tungt glamour-innslag i seg, men beskrivelsen av sykdommen og familiesituasjonen er svært gjenkjennelig, sier hun.  
Alice har en sjelden form for alzheimer-demens, som kun én prosent av de med demens har. I filmen sier hun at hun misunner dem som har kreft. De får sympati og folk går med rosa sløyfe for dem, mens hun møtes med fordommer.
– Hun er en person med store intellektuelle evner som får en dødelig sykdom, som gradvis ødelegger hjernen hennes, sier Rugtvedt.
Nasjonalforeningens leder synes filmen også gir håp i alt det mørke. Alice har gode øyeblikk.
– Det er mulig for folk med demens å ha livskvalitet. Hvis de har trygghet og god omsorg rundt seg kan man ha et bra liv og plukke de gode øyeblikkene. Det er noe vi alle kan la oss inspirere av.

Hun kjemper

– I filmen sier Alice at hun ikke lider, men kjemper. Hun ønsker ikke å være en person alle synes synd på?
– Det gjelder mange. De vil ikke være et offer for sykdommen og bli definert ut fra den, sier Rugtvedt og legger til at man i Nasjonalforeningen ikke pleier å snakke om demente.
– Vi sier heller personer med demens. Filmens hovedperson er fremdeles Alice, selv om mange av evnene hennes svekkes, sier hun.
Statistisk sentralbyrå har beregnet at pårørende står for 100.000 årsverk i såkalt familieomsorg. Mye av omsorgen som er knyttet til demens, utføres av eldre som selv har en rekke helseplager. Undersøkelser tyder på at mange pårørende er så slitne at det kvalifiserer til en psykiatrisk diagnose. Avlastningstilbudene for pårørende er for dårlig utbygd, mener Rugtvedt.
– I dag har bare rundt 10 prosent av de med demens et tilbud å gå til på dagtid, sier hun.
ester.nordland@dagsavisen.no