Politikk

Fikk nok av egenrådig styre

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) har fått nok av indre splid og lokale dragkamper. I går sparket hun hele styret i Helse Midt-Norge.

Strøm-Erichsen skiftet ut samtlige styremedlemmer i styret til Helse Midt-Norge i går. Marthe Styve Holte blir ny leder, og Kåre Gjønnes ny nestleder.

- Jeg vil understreke at styret i Helse Midt-Norge har bestått av mange dyktige enkeltpersoner. Samtidig er det kjent at det er intern uenighet i styret. Og etter en samlet vurdering har vi funnet det riktig å starte på nytt, sier helse- og omsorgsministeren.

Hun vil ikke gå nærmere inn på hva den interne uenigheten består i, og avviser at det er én enkelt sak som gjør at et samlet styre nå må gå.

Indre splid

Men det er ingen hemmelighet at helseregionen har vært preget av indre splid. I Møre og Romsdal har det vært sterk uenighet mellom Kristiansund og Molde om oppgavefordeling på sykehusene og plassering av et eventuelt nytt sykehus.

Det har også vært en dragkamp om ressurser mellom møringer og trønderne, som har ønsket å styrke St. Olavs Hospital i Trondheim, skriver NTB.

Ap-opprør

For noen dager siden lekket det ut at det nye styret ikke får noen medlemmer fra Ap i Trøndelag. Det har skapt opprør blant lokale partitopper, som overfor Adresseavisen ikke legger skjul på skuffelsen.

- Dette svært nedslående. Det er viktig at styret har legitimitet. Da kan man rett og slett ikke bare se bort fra Ap i hele Trøndelag, sier fylkesrådsleder i Nord-Trøndelag, Ingvild Kjerkol.

Fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik har uttalt at utelatelsen av Arbeiderpartiet i Trøndelag er «rett og slett uklok».

Strøm-Erichsen gjør det imidlertid klart at hun ikke vil akseptere at de nye styremedlemmene rir partipolitiske eller lokalgeografiske kjepphester.

- Det er viktig å understreke at medlemmene i styret ikke skal representere politiske partier eller geografiske områder. De skal gjennomføre Stortingets og regjeringens helsepolitikk på en best mulig måte for innbyggerne i Midt-Norge, sier statsråden.

Bråket i Molde

Selv om Strøm-Erichsen er lite konkret om årsakene til at styret må gå, gjør hun det klart at hun ikke har vært fornøyd med måten helseforetaket håndterte striden om Molde sykehus.

I november 2010 vedtok styret i Helse Midt-Norge at det skulle bygges nytt sykehus i Molde. Like etter konstaterte Strøm-Erichsen at det ville ta seks til åtte år før Helse Midt-Norge har økonomi til å realisere planene.

Det satte sinnene i kok, også blant hennes egne partifeller i Molde. Da Strøm-Erichsen dro til byen desember 2010, ble hun møtt av sinte demonstranter som pep og buet.

Ubehagelig

Besøket ble behørig dekket av mediene, og alle som fulgte TV-sendingene kunne se at statsråden mildt sagt var i en svært ubehagelig situasjon.

- Jeg har ikke lyst til å gå inn på denne saken spesielt. Men det er klart at styret sendte over en innstilling til bygging av et nytt sykehus som foretaket på det tidspunktet ikke hadde penger til. Styret har siden fått saken inn på et godt spor, sier statsråden.

Mer fra Dagsavisen