Finansminister Siv Jensen (Frp) letter skattene med 8,3 milliarder kroner. I går la hun fram forslaget for statsbudsjett for 2015 for Stortinget.

Fiffen jubler for Sivs rå skattekutt

DELER UT: Tjener du over to millioner, får du 38.400 kroner i skattelette. Tjener du under 200.000, får du en 500-lapp.

Det var en finansminister Siv Jensen (Frp) i storform som i går presenterte sitt første statsbudsjett snekret fra bunnen av.

Med et kobbel av sikkerhetsvakter og rådgivere rundt seg kom Frp-lederen til Stortinget med en gladnyhet til Norges rikeste.

Regjeringen bruker 8,3 milliarder kroner på skattekutt. Formuesskatten kuttes videre for de rikeste.

Tidligere har milliardærer som Stein Erik Hagen, Øystein Stray Spetalen og Christian Ringnes tatt til orde for å fjerne formuesskatten. I går kunne de sprette champagnen.

Men ikke alle får like mye igjen for skattelettene. Oversikten fra Finansdepartementet viser at dette slår svært ulikt ut:

Tjener du under 200.000 vil du få 500 kroner i skattelette.

Tjener du 400.000 kroner vil du få 1.000 kroner i skattelette.

Tjener du over to millioner kroner vil du få 38.400 kroner i skattelette.

 

Les Hege Ulsteins kommentar om statsbudsjettet 2015

 

Vekst og sparing

- Regjeringen mener at formuesskatten er for høy. Dagens formuesskatt gjør det mindre lønnsomt å spare og er uheldig for det private, norske eierskap, forklarer Siv Jensen.

Nå foreslås det å kutte formuesskatten med et kvart prosentpoeng til 0,75 prosent. I tillegg økes bunnfradraget i formuesskatten fra 1 million kroner til 1,2 millioner kroner. Det betyr at flere rike betaler mindre skatt.

Jensen mener formuesskatten vil sikre konkurransekraften og sikre norske eiere på store bedrifter.

- Dette stimulerer til vekst og sparing, og det er bra, sier hun.

Sammen med skatte- og avgiftskutt går de store pengene i 2015 til samferdsel, helse, kunnskap, justis og kommunesektoren. Jensen legger opp til å bruke mer oljepenger enn noen gang - 17,3 oljemilliarder mer enn forrige budsjett. Oljepengebruken øker dermed fra 2,8 prosent av oljefondets avkastning i år til 3,0 prosent i 2015.

Jensen sier selv at forslaget til statsbudsjett har et klart stempel fra Høyre og Frp.

- Det gjenspeiler at vi har en ny regjering med nye politiske prioriteringer, sier hun.

Før valget i 2013 lovet Frp skattelette i 50-100 milliarderklassen i løpet av en fireårsperiode. Fortsetter kuttene i samme takt som de to første årene kan det ligge an til 30 milliarder i lettelser i løpet av stortingsperioden.

- Det er et steg i riktig retning, men vi hadde håpet på mer, sier mangemillionær og NHO-president Tore Ulstein.

 

Les hva Arne Strand skriver om de blåblås første statsbudsjett

 

Hadde håpet på mer

Han mener fjerning av formuesskatten handler om at bedriftene får beholde noe mer av pengene sine for å investere i innovasjon og verdiskaping.

- Vi forventer en klar nedtrappingsplan for resten av regjeringsperioden. Vi vil aller helst at regjeringen klarer å legge et løp mot null formuesskatt, sier Ulstein.

Argumentasjonen om at formuesskatten er en sosial skatt som treffer de rikeste, mener Ulstein er en avsporing av debatten.

- Vi er opptatt av å være med i diskusjonen, danne gode rammebetingelser for næringslivet, og fortsette å vinne fram i konkurransen vi ser internasjonalt. Det blir en avsporing når diskusjonen om formuesskatten blir en sak om fattige og rike, sier Ulstein.

samfunn@dagsavisen.no

 

Bekymret over større forskjeller

Opposisjonen på Stortinget er ikke overraskende skuffet over at regjeringen prioriterer skatteletter for de rikeste.

Ap-leder Jonas Gahr Støre påpeker at Norge er ett av få land med statsbudsjetter som vokser. Han er kritisk til hva regjeringen bruker de ekstra pengene på:

- Regjeringen tar valg som vi er uenig i. De bruker handlefriheten til å kutte i fellesskapets inntekter, de gir skattekuttene til de som har mest, som bor best og som lever i de delene av landet hvor det går best. Mens folk med vanlige inntekter får lettelser blir borte på en-to-tre med dyrere barnehager, sier han.

Ap-lederen mener forskjellene vil bli større som følge av budsjettet.

- Det er en usosial profil som øker forskjellene i Norge. Det mener jeg svekker et konkurransefortrinn i Norge: Små forskjeller er en fantastisk ressurs for omstilling, sier Støre.

 

Rammer uføre

Ap-lederen får full støtte fra SVs finanspolitiske talsperson, Snorre Valen. Han mener budsjettet skaper større forskjeller mellom folk.

- De rikeste får de klart største skattekuttene, både i sum og i andel av inntekt og formue. Forskjellene øker fordi det er de aller svakeste og fattigste i samfunnet som taper mest. Spesielt ille er det at regjeringen fjerner barnetillegget for kronisk syke og uføre. Det er ganske rått. Det er de mest fattige av de sykes barn som må betale for skattekuttene, tordner Valen.

Han reagerer særlig på kutt i ulike trygdeordninger, som kutt i barnetillegget for uføre og overgangsstønad for aleneforsørgere.

- Velstående politikere sier at om du er blitt syk eller har mistet jobben har du deg selv og takke, og må klare deg selv. Lever du på pappas arv får du mer, sier Valen.

 

Oljesmurt budsjett

Historiens første statsbudsjett fra en Frp-finansminister setter ny rekord i bruk av oljepenger med 164 milliarder kroner.

Det er 31 milliarder kroner mer enn vi brukte under finanskriseåret 2009.

Økningen er på 18 prosent sammenlignet med det Høyre/Frp-regjeringen la opp til da den flikket på den avgåtte rødgrønne regjeringens budsjettforslag for et år siden.

Samtidig skyter oljefondet til værs. Finansdepartementet regner med at fondet vil passere 6 billioner kroner i 2015.

samfunn@dagsavisen.no