Innenriks

Festen etter fasten

I går feiret 150.000 norske muslimer at fastemåneden er over. På den pakistanske kake- og godteributikken på Tøyen i Oslo ble gulrotkaker og sukkerspinn revet bort.

Hundrevis av eid-feirende muslimer var i går innom butikken Yadgar sweets på Tøyen i Oslo. Etter 30 dager med faste, sto festklare kunder i kø for å kjøpe søtsaker.

- Folk kommer etter de har vært i moskeen og tar med kaker hjem for å spise en søt dessert. I dag var 200-300 kunder innom. Det er mange flere enn på en vanlig dag, forteller daglig leder Arsalan Khalid.

Sosial bønnestund

Feiringen har mange navn, men heter på folkemunne eid eller id. Den avslutter fastemåneden ramadan og feires over hele verden med bønn, pengedonasjon til fattige land, gaver og festmat. Etter å ha pyntet seg, starter de fleste dagen med bønn.

- Vi hadde to bønner i dag tidlig. Det var stort oppmøte, og moskeen var stappfull. Det var ikke plass til flere, sa Ikhlaq Ahmad, talsmann ved Islamic Cultural Centre, til Dagsavisen i går.

Han antar at rundt 2.500 muslimer var innom moskeen for å be.

I gårsdagens bønn snakket imamen om fred og velsignelse, der budskapet var at alle må leve i fred og respektere hverandre.

- Det er dét islam lærer oss: å leve som ordentlige muslimer, hjelpe dem som er i nød og respektere samfunnets lover og regler, sier Ahmad.

Etter bønnen var det om å gjøre å hilse på flest mulig av de oppmøtte, forteller han.

- Uansett om man ikke kjenner alle, skal man treffe hverandre, for det skaper samhold. Man skal prøve å hilse på alle ved å si hei, ta seg til brystet, gi en klem eller håndhilse.

- Oi, har dere tid til det?

- Nei, vi rekker jo ikke å hilse på 1.500 mennesker. Men jeg brukte i alle fall 20 minutter og traff hundrevis av folk. Det høres veldig skremmende ut, men det er veldig sosialt og koselig.

Lei av kaker

Etter besøket i moskeen reiser de eid-feirende hjem eller på restaurant for å fortære et stort måltid sammen med familien. For barna er eid som julaften, der de får gaver og penger av foreldrene. Middagen går over mange timer og består av kjøttretter og ris; både vanlig ris og søt ris. Aller helst skal det være søtt.

Og det er her Arsalan Khalid og Yadgar sweets på Tøyen kommer inn i bildet.

- Hva selger best på eid?

- Alle har sine egne valg, siden det er for mye å velge mellom. Det er vanskelig å si hva folk liker best, men jalbi er populært. Det er en type pakistansk sukkerspinn. Veldig godt, synes Khalid.

- Hva er din favoritt?

- Ikke noe spesielt, siden jeg nesten alltid er her innimellom kakene. Jeg blir ikke lei, men man får ikke lyst til å spise det når man er for mye i det. Man blir mett av å se på det også, sier han, men legger til at favoritten muligens er gulrot-barfi, en kake av gulrot og melk.

På jobb i dag

I muslimske land får mange fri i hele tre dager for å feire eid. På den måten skal de kunne rekke å se hele familien. Slik er det imidlertid ikke for muslimene i Norge. De fleste er tilbake på jobb i dag.

- Er det trist at eid er over så fort?

- Det er ikke trist, det er bare gledelig, mener Ahmad i Islamic Cultural Centre.

- Ramadan er en plikt, og etter at man har fastet i 30 dager, skal man feire og takke gud for at man har klart å faste, sier han.

- Var det vanskelig å faste på sommertid når sola er oppe så lenge?

- Det har gått bra, ingen har klagd over vanskeligheter selv om det var lange dager. Det er et behagelig klima i Norge, så det er ikke så ille.

ingeborg.huse.amundsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen