Innenriks

Fest for gode miljøhandlinger

Sauekos, økologisk pølsespising, dovett og miljøvennlig grilling er bare noe av det Oslo miljøfestival kan by på.

- Jeg håper folk kan komme hit og oppdage noe nytt og genialt. Hvis de går hjem etterpå og har bestemt seg for én ting de skal begynne med, enten det er kildesortering eller å prøve elbil, så er jeg fornøyd, sier Line Tveiten, prosjektleder for Oslo miljøfestival.

I år arrangeres festivalen 2. juni, og for første gang holdes den i Sofienbergparken på Grünerløkka. Tidligere år har den vært på Karl Johan, men Tveiten håper den nye beliggenheten gjør at flere tar turen innom 2. juni.

- Det blir en miljøfest hvor vi kombinerer et viktig budskap med å feire positive miljøhandlinger med musikk, god mat og morsomme aktiviteter, frister Tveiten.

Mer enn 30 utstillere blir å finne i parken, og det blir aktiviteter for gammel og ung. Vann- og avløpsetaten vil forkynne «dovett», et barnekor skal synge smakebiter fra musikalen «Barnas klimakonferanse» og Bymiljøetaten stiller med sauer, pinnebrød og sjongleringskurs. Mellom slagene kan du spise Fair Trade-is, gå på konsert eller slappe av i ei hengekøye.

Flergangsgrill

Dagsavisen møter noen av utstillerne i Sofienbergparken før festivalen. De håper å inspirere festivalgjengere til en mer miljøvennlig grillsesong. Kristina Alnes i Oikos vil selge økologiske alternativer å putte på grillen, mens Rusken-general Jan Hauger håper flere kan få øynene opp for alternativer til engangsgrill.

Kim Kolstad er kanskje best kjent som Jens August i Hotel Cæsar, men i tillegg er han promotør av flergangsgrill, et alternativ til engangsgrill.

I dag demonstrerer han en sammenleggbar variant for oss. Grillen får plass i en bæreveske på størrelse med Knausgårds Min Kamp 6, men når den brettes ut er den like stor som en vanlig engangsgrill.

- Jeg har brukt masse engangsgriller i mitt liv. Jeg har likt det ene aspektet: at det er enkelt og at man kan sitte rundt et ildsted og lage mat sammen ute. Men så har jeg mislikt miljøaspektet. Så da jeg fant et alternativ som var like hyggelig og nesten enda enklere, men som ikke forsøplet, tenkte jeg: «Dette må jo alle andre få vite om og!» Her er det, sier han mens han tenner på brikettene som følger med grillen, lagd av kokosnøttskall.

- Det er miljøvennlig i begge ender. Kokosskallet er et restmateriale og et rent produkt. Du slipper grillkull av ymse kvalitet som ofte fins i engangsgriller. I tillegg slipper du osen fra tennvæske. Det går dessuten 100 ganger fortere å få den varm, og den har bedre stekekraft og holder seg mye lenger varm enn engangsgriller, forkynner Kolstad entusiastisk mens han titter bort på en engangsgrill som står noen meter bortenfor oss. Den har spredt sur os i 20 minutter, men tomatene som ligger på den ser ikke nevneverdig godt grillet ut av den grunn.

Miljøbombe

Etter fem minutter er derimot Kolstads vidundergrill varm. Kristina Alnes i Oikos står klar med økologiske pølser - av 90 prosent rent kjøtt, og uten tilsetningsstoffer, reklamerer hun. Snart er pølsene jevnt grillet og uten tennvæskesmak.

- Nå som vi er ferdige med å grille, er det bare å helle asken i den spesielle søppelkassa for engangsgriller. Etter et minutt er grillen lunken og pakkes sammen, forklarer Kolstad.

Dette er søt musikk i Jan Hauger sine ører. Rusken-generalen er mektig lei engangsgrillene som forsøpler hovedstadens parker og etterlater plenene som et brunsvidd sjakkbrett.

På miljøfestivalen kommer Rusken til å stå på stand med en hytte laget av gamle engangsgriller samlet inn i Oslos parker, et verk av kunstner Solveig Egeland. Hytta illustrerer at engangsgriller ikke forsvinner når de er brukt.

- Engangsgrillen er en miljøbombe deluxe. Den er ikke nedbrytbar, og ingenting av den kan brukes om igjen, sier Hauger.

I Sofienbergparken er det som alternativ griller til allmennbruk hvor man kan putte på penger, eller man kan leie en grill til prisen av en engangsgrill.

Må man på død og liv bruke engangsgrill, oppfordrer Hauger til å sørge for å kaste dem i beholderen for engangsgriller.

- Om folk i alle fall kan slukke grillene med en skvett av drikken de sitter og koser seg med mens de griller, og putte den i riktig dunk etterpå, så er jeg veldig fornøyd, sier han.

sigrid.moyner.hohle@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen