Innenriks

Færre skader med fyrverkeriforbud

Flertallet av oss mener nå det var riktig å forby oppskyting av raketter med styrepinne.

Forbudet som ble innført i 2008 fikk også ned skadetallene.

Nær 65 prosent av de spurte i en undersøkelse gjennomført av KLP, svarer at de støtter forbudet som ble innført ved inngangen til 2009.

Færre støttet forbudet

– Da KLP gjennomførte tilsvarende undersøkelse året etter forbudet trådde i kraft, svarte 56 prosent av de spurte at de støttet forbudet. Det at støtten øker i befolkningen, kan tyde på at flere innser at fyrverkeri kan føre til alvorlige skader, både på mennesker og materielle verdier, sier Lars Wiig, avdelingsleder i KLP Skadeforsikring.

Wiig mener årsaken til at stadig flere støtter et forbud, henger sammen med at befolkningen ser ut til å se at det er en sammenheng mellom oppskyting av fyrverkeri og skader som skjer som følge av uvøren håndtering med fyrverkeri.

Tenåringsforeldre

Andelen som svarer at de støtter fyrverkeriforbud øker proporsjonalt med alderen. Mens bare 41 prosent av de spurte i alderen 18-29 år støtter et forbud, er nær 81 prosent av de i alderen 45 til 64 år glade for at nyttårsaften går fredeligere for seg uten de forbudte rakettene med styrepinne.

– Vi kan jo anta at dette er foreldre med tenåringsbarn, og som er lettet over at de ikke behøver å frykte at barna deres skal ha en uvøren behandling av fyrverkeri nyttårsaften, sier Wiig.

Mer fra Dagsavisen