Nyheter

Færre psykiatriplasser og flere behandlingsdømte presser ut andre pasienter

På 20 år er antallet psykiatrisengeplasser blitt halvert. Samtidig blir flere dømt til psykisk helsevern. Det presser ut andre pasienter, frykter tillitsvalgt.

– De siste årene har vi hatt en kraftig økning i antall pasienter som er dømt til behandling. Det betyr at de fortrenger pasienter med alvorlige lidelser som ikke har en kriminell bakgrunn, sier foretakstillitsvalgt i Norsk psykologforening Birgit Aanderaa ved Oslo universitetssykehus til Klassekampen mandag.

Fra 1998 til 2018 ble antallet sengeplasser i psykiatrien i Norge redusert fra 6.276 til 3.359. De siste seks årene har antallet som er dømt til psykisk helsevern i Norge økt fra 141 til 231.

Det er vedtatt norsk helsepolitikk at psykisk syke skal behandles poliklinisk – altså ikke legges inn. Men Aanderaa sier dette skaper «svingdørspasienter» som blir sjekket ut for fort og kommer inn igjen etter kort tid.

– Jeg vil minne beslutningstakerne på at allerede i 2016 var halvparten av døgnoppholdene på under en uke. Gjennomsnittslengden var tre uker, sier hun.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen