Salget av nye boliger i Oslo går tregt. FOTO: MORTEN HOLM/NTB SCANPIX

Færre kjøper nye boliger

BOLIGPRIS: Bolig­prisene steg med 0,9 prosent i februar, men fortsatt selges det færre nye boliger enn tidligere.

«I de siste to månedene har det bare blitt solgt 1.243 nye boliger i Norge. Dette utgjør 10 prosent av boligene som har vært til salgs», heter det i en rapport fra Samfunnsøkonomisk analyse og Econ Nye Boliger.

Prisene i boligmarkedet gikk opp i februar. Oppgangen var på 0,9 prosent fra januar. Det kom fram da Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) la fram sin boligprisstatistikk for februar i går formiddag.

- Dette kan sies å være et normalisert marked, sier administrerende direktør Christan Dreyer i EFF.

Statistikken viser utviklingen i bruktboligprisene i landet. Men for nye boliger er det ikke like lyst. Der ble salgstakten er redusert med ett prosentpoeng siden forrige tomånedersperiode, da vel 1.400 nye boliger ble solgt.

«510 av de nye boliger ble solgt på Østlandet. Dette er 15 prosent færre enn forrige tomånedersperiode, og 51 prosent færre enn samme periode i fjor. Beholdningen av usolgte igangsatte og ferdigstilte boliger øker. 10 prosjekter er trukket fra markedet», skriver rapporten videre.

 

Verst i vest

- Vi ser på hvor mange som er solgt, i forhold til det som er ute for salg. Våre tall er fra midten av desember til midten av februar, og for hele Østlandet lå det på 10 prosent. Tallene er noe lavere for Oslo, sier samfunnsøkonom Bjørn Gran i Samfunnsøkonomisk analyse til Dagsavisen.

- Når vi deler Oslo inn i tre regioner, finner vi generelt sett et noe lavere salg i sentrum/vest, enn i øst og nord. Noe som har med prisnivået å gjøre, sier han.

Skanska og Selvaag er to av de større utbyggerne i Norge, og kan melde om tregere salg.

- Det er roligere enn på samme tid i fjor, men salget har tatt seg opp en del siden nyttår. Det er ikke full stopp, som etter finanskrisen. For at byggingen av et prosjekt skal settes i gang, må vi forhåndsselge 60 prosent. Tregere salg gjør at det kan ta lengre tid før vi starter byggingen av enkelte prosjekter, men det er ingen krise. Vi venter at nyboligsalget tar seg ytterligere opp mot sommeren, sier kommunikasjonsdirektør Kristoffer Gregersen i Selvaag til Dagsavisen.

 

Selge før kjøpe

I fjor solgte Selvaag Bolig 740 nye boliger (se fakta). Per i dag har de totalt 1474 nye boliger under bygging.

- 78 prosent av dette er i Stor-Oslo, og rundt 75 prosent av dette er solgt. Men jeg tror nok at de mindre utbyggerne føler presset mer, sier han.

Utfordringene for utbyggerne er å selge nok til å komme i gang. Mange vil selge før de kjøper noe nytt, og når det kan ta opp til to år fra man kjøper en ny leilighet til den er innflyttingsklar, velger mange heller å sitte på gjerdet.

- Vi har solgt bedre enn prognosene, og synes markedet er litt bedre enn det var i november og desember. Vi har lagt opp til forsiktig prognose for første kvartal, og håper salget vil ta seg opp etter våren, sier administrerende direktør i Skanska Bolig, Tore Mjaavatn, til Dagsavisen.

Selv om salget har gått tregere enn normalt, er ingen prosjekter lagt på is.

- Men det kan bli en konsekvens hvis det fortsatt blir rolig, sier han.

Skanska har 300 enheter til salgs i Oslo og Akershus, hvorav 70 prosent er solgt.

- Det er store forskjeller i regionene, På Østlandet er det flere på visningene, men de bruker lengre tid på å bestemme seg. Mange ønsker å selge før de kjøper noe nytt, sier han.

 

Dyrt går tregt

På bruktmarkedet er det dyre eneboliger som er tyngst å selge. I nye prosjekter er det tyngst å selge leiligheter som koster fra fire millioner og oppover.

- Vi har hatt en oppgang i salget hittil i år, sammenlignet med de siste månedene i fjor. Vi selger en del nye boliger ved salgsstart, og så tikker og går det, sier administrerende direktør i DNB Eiendom, Terje Halvorsen.

- Vi ser en del utbyggere som vurderer om de skal sette i gang, på bakgrunn av at salget går tregere. Og det er blitt noen forsinkelser. Men vi har ikke sett noen prisreduksjon ennå, sier han.

tom.vestreng@dagsavisen.no

 

Boligsalg

Salg av nye boliger blant de store utbyggerne i 2013:

Selvaag Bolig 740 nye boliger, Skanska 324, OBOS 628, BWG 667, JM 433, Veidekke 307.

Dagsavisen har fått oppgitt tallene av utbyggerne.