Anders Behring Breivik. FOTO: NTB SCANPIX

Fengsel eller helsevern?

I dag faller dommen mot Anders Behring Breivik. Han vil anke om han blir kjent utilregnelig.

Breivik drepte 77 mennesker i terrorangrepene 22. juli 2011, og står tiltalt for terror ved å ha gjennomført mordbrann og drap.

Hovedspørsmålet dommerne skal svare på klokken 10.00 i dag er: skal Breivik dømmes til tvunget psykisk helsevern eller fengsel?

* Dersom retten mener Breivik lider av en grunnleggende vrangforestilling og var psykotisk da han drepte, vil de kjenne han strafferettslig utilregnelig - syk - og overføre ham til tvungent psykisk helsevern.

* Dersom dommerne mener Breivik visste hva han gjorde og at han ikke hadde rett til å drepe, vil han dømmes til forvaring i fengsel.

 

Ba om frifinnelse

Aktoratets statsadvokater Svein Holden og Inga Bejer Engh la i sommer ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern. De mente vitnemålet til psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim reiser en reell tvil om 33-åringen var psykotisk da han drepte menneskene i regjeringskvartalet og på Utøya i fjor.

Breiviks forsvarer Geir Lippestad ba prinsipalt om at påtalemyndighetens påstand om at Breivik overføres til tvungent psykisk helsevern, ikke tas til følge. Subsidiært at tiltalte frifinnes, eller at han behandles på mildest mulig måte.

 

Nødrett

Breivik selv har ikke erkjent straffskyld, og har forklart at det var de universelle menneskerettighetene, folkeretten og retten til selvforsvar som ga han mandatet til å gjennomføre det han kaller preventive angrep. 33-åringen hevder at han «handlet med nødrett på vegne av mitt folk, min kultur, min religion, min by og mitt land».

- Jeg krever derfor at jeg blir frifunnet for de aktuelle anklager, sa han på rettssakens siste dag 22. juni i sommer.

Tiltaltes forsvarer sier til Aftenposten at Breivik ikke har endret mening i spørsmålet om en eventuell anke.

- Han sier fortsatt det samme som han sa i retten. Han ønsker å bli dømt tilregnelig og han har sagt at han kommer til å anke dersom han blir funnet utilregnelig, sier Lippestad.

havard.therkelsen@dagsavisen.no