Innenriks

Feminister stiller egen liste til valget

I år kan du stemme på det nye partiet Feministisk initiativ både i Oslo og Bergen.

Partiet Feministisk initiativ (FI) beskriver seg som et feministisk og antirasistisk parti som arbeider for likestilling og mot diskriminering. De siste ukene har de jobbet intenst med å samle sammen de 500 underskriftene fra hvert fylke som kreves for å stille liste ved stortingsvalget.

– Responsen blant folk har vært overveldende positiv. Det er klart at det er et stort behov for et feministisk parti, som konsekvent prioriterer kvinnesak, antirasisme og antidiskriminering, sier Cathrine Linn Kristiansen, partiets stortingskandidat i Oslo.

Les mer: I 2014 anbefalte norske feminister SV.

– SV bør heller gå i seg selv og tenke over hvordan de kan vinne feministene over fra andre partier. SV kommer litt sent til bordet. De er alltid ett skritt etter.

Til NTB nå hun sier det er behov for FI på Stortinget ikke bare for å snakke om kvinners rettssikkerhet, men for å gjøre noe med det.

– Vi vil for eksempel sette ned en havarikommisjon for partnerdrap, innføre en samtykkebasert voldtektslovgivning, en egen hevnpornolov, og bygge ut krisesentertilbudet for kvinner i aktiv rus, sier hun.

Partiet Feministisk initiativ (FI) ble stiftet våren 2015, og stilte til kommune- og fylkestingsvalget samme høst. Både Cathrine Linn Kristiansen og stortingskandidaten i Hordaland, Sunniva Schultze-Florey, var toppkandidater den gangen, og begge figurerte ifølge partiet på den såkalte slengertoppen.

– Feministisk initiativ trengs også på Stortinget fordi vi er konsekvent mot krig. Norge har kanskje Nobels fredspris, men vi har ikke et eneste fredsparti på Stortinget. Vi vil prioritere ressurser på menneskelig sikkerhet framfor militær utbygging, sier Sunniva Schultze-Florey.

Lokallagene leverer sine underskriftslister til valgstyret i Oslo og i Fylkeshuset i Bergen fredag formiddag.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen