Innenriks

Feminist-hatet vokser

«Antifeminisme, fremmedfiendtlighet og hatretorikken er økende. I Sverige vil ikke engang likestillingsministeren kalle seg feminist.»

Det sier den svenske forfatteren og journalisten Maria Sveland med klar adresse til det svenske Folkpartiets statsråd Nyamko Sabuni. Hun mener at den tidligere så positive holdningen til feminisme i de nordiske landene, ja i hele Europa, har bråsnudd:

- Til og med Göran Persson, som var statsminister fra 1996 til 2006, kalte seg feminist. Vi som fremdeles står på barrikadene som feminister, får nå innboksen fylt med drapstrusler, sier hun.

Maria Sveland debuterte med boka «Bitterfittan» i 2007 - en bok som også er oversatt til norsk. Nå er hun i gang med en ny bok om netthat og antifeminisme.

Hvor kommer hatet fra?

I går og i dag deltar hun og 24 nordiske eksperter på et arbeidsseminar for å diskutere hvordan antifeminisme, fremmedfiendtlighet og islamofobi kan motarbeides. De ønsker å forstå hvordan en liten minoritet av hvite, krenkede menn ikke føler seg hjemme i et likestilt og multikulturelt samfunn. Så krenket er de at de ikke viker unna for å ty til vold, drap og massemord. 77 personer ble drept i Norge av Anders Behring Breivik 22. juli 2011. 41 av dem var kvinner. De fleste unge kvinner i starten av livet.

Arbeidsseminaret arrangeres av Reform - ressurssenter for menn - på oppdrag fra Nordisk Ministerråd og embetsmannskomiteen for likestilling.

- Rasismen og antifeminismen går hånd i hånd, og nå er den økende. Alle europeiske land, med unntak av Tyskland, har fremmedfiendtlige partier i sitt parlament. I Sverige begynte tilbakeslaget med at Sverigedemokratene kom inn i Riksdagen i 2010. Ingen hendelser forklarer tilbakeslaget tydeligere, mener Sveland.

Hold dem ute

Hun tror ikke terrorhandlingene 22. juli kunne vært unngått dersom Anders Behring Breivik hadde fått sluppet til i avisspaltene, og ikke bare fått framført sine ytterliggående meninger uimotsagt i Eurabia-«bloggsfæren».

- Trykkokereffekten?! At det holder å slippe ut litt damp for å unngå eksplosjon? Det er for naivt. Når dere inviterer perifere ekstrembloggere inn i TV-studioene og avisspaltene, virker de innvandringsfiendtlige holdningene til Sverigedemokratene og Fremskrittspartiet stuereine og nyanserte. Da vil grensene for hva det er legitimt å mene gradvis bli flyttet. Jo mer hatretorikk vi får lese, jo mer luft under vingene gir vi ekstremister som Breivik, sier Sveland.

- Hvor fikk Breivik sine ekstreme holdninger fra? Han leste jo avisene, legger hun til.

Etter 22. juli og arrestasjonen av antifeministen og bloggeren Eivind Berge har også norske medier fokusert på unge frustrerte menns motstand mot likestilling. Berge skylder på feminismen som årsak til problemene sine - blant annet for at han fikk for lite sex - og for at han først debuterte seksuelt da han var 21 år. Da måtte han betale for tjenesten.

«Voldtekt er likestilling»

Berge ble invitert til paneldebatter og fikk lov til å utdype meningene sine i intervjuer: Utsagn som «voldtekt er likestilling», «det må gå an å avtale med en au pair at hun skal utføre seksuelle tjenester som en del av avtalen» - og at «det er en hån mot mannlig seksualitet å late som kvinner kan være overgripere». Berge hevder også at han planla å drepe en politimann med kniv på Torgallmenningen for å «ta knekken på feministsvinet».

nina.johnsrud@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen