Innenriks

Fellesforbundet og Norsk Industri til mekling

LØNNSOPPGJØRET: Fellesforbundet og Norsk Industri møtes onsdag til mekling i håp om å komme i mål med årets lønnsoppgjør. En ukes forhandlinger har ikke rikket frontene.

Fellesforbundet brøt forhandlingene som har pågått en drøy uke, og partene gikk derfor til Riksmekleren tirsdag.

– Etter at vår forhandlingsdelegasjon i dag har gjennomgått status for forhandlingene, har vi konstatert at alle våre krav er avvist av arbeidsgiverne. For å komme i mål med en avtale innen 1. april har vi derfor vært nødt til å be om hjelp fra Riksmekleren, fastslår Bakke.

Behov for hjelp

Han møtte administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri hos riksmekler Nils Dalseide tirsdag. Det er Riksmekleren som nå overtar den videre fremdriften i forhandlingene. Det normale er da at partene har ti dagers frist på å komme fram til en frivillig meklingsløsning.

Meklingen starter onsdag klokka 10.

Dersom den frivillige meklingen ikke lykkes, blir det tvungen mekling, vanligvis i fire dager. Et eventuelt meklingsbrudd betyr streik fra 2. april.

Helheten

Bakke svarer nei på spørsmålet om det er tariffestet pensjon som er avgjørende for at det er blitt brudd.

– Intet enkelt spørsmål har vært annerledes enn resten. Det er helheten, sier Arve Bakke før møtet hos Riksmekleren.

Han mener videre at det ikke er noen dramatikk i at partene må be om hjelp i forhandlingene.

– Selv om vi ikke har konkludert med enighet på noe enkelt punkt, betyr ikke det at det ikke kan bli enighet på enkelte punkter. Men vi har altså ikke kommet dit.

Både Bakke og Lier-Hansen er imidlertid enige om at frontene er steile.

– Det er siviliserte forhandlinger og god tone, men vi står langt fra hverandre, sier Lier-Hansen.

Han sier det ikke er unaturlig at det ble brudd og viser til at det dreier seg om kompliserte krav.

– Industrien har bestemt seg for å stå hardt på kravene i år, for vi tåler ikke utgifter som svekker konkurransekraften vår ytterligere, sier han.

Lange netter?

Riksmekler Dalseide opplyser at tirsdagens møte kun dreide seg om praktiske ting. Han kunne ikke si noe om hvor stor avstanden mellom partene er. Først onsdag får han oversikt over partenes krav og tilbud.

Men han innrømmer at han og partene mest sannsynlig må ta nettene til hjelp.

– Det er vanlig at det er vanskelig å klare dette innenfor det vi kan kalle kontortid, påpeker han.

Også fagforeningen Parat brøt forhandlingene med Norsk Industri tirsdag, og viser til uenighet både om økonomiske krav, tjenestepensjon og betingelser for offshoreansatte. Partene i disse forhandlingene vil også møtes hos Riksmekleren onsdag, og Parat har sendt ut streikevarsel for medlemmer i flere bedrifter, blant annet Aker Subsea og Autronica. (NTB)

Mer fra Dagsavisen