Fellesforbundet ber næringslivet droppe utbytte

Fellesforbundets leder Jørn Eggum ber selskaper som Aker stoppe utbetaling av utbytte når næringslivet nå får krisehjelp fra staten.

– Når regjeringen trekker gullkortet, må næringslivet gi faen i utbyttefesten, sier Eggum til Børsen.

Selskaper som Aker og Telenor har kunngjort at de fortsatt vil utbetale utbytte til aksjonærene sine, på tross av den økonomiske krisen som følge av koronaviruset. Aker har samtidig bedt regjeringen finne krisetiltak for næringslivet.

– Jeg forutsetter at generalforsamlingen i Aker korrigerer innstillingen fra styret om et utbytte som egentlig ikke er til stede når vi ser hvordan aksjekursene på Oslo Børs har beveget seg, sier Eggum.

Ekspertens råd etter brutalt fall i aksjemarkedet: Dette ville de gjort med 100.000 kroner nå (+)

Vurderer å droppe utbytte

Og de første børsnoterte selskapene holder nå tilbake planlagte utbytter, og flere ber nå råd om hvordan de kan droppe utbyttet.

– Det ene var et stort og velfungerende selskap. Men nå er det så vanskelig å se hvor det bærer hen, og da er det skummelt å dele ut utbytte som en pleier, sier advokat Hedvig Bugge Reiersen i Wikborg Rein til Dagens Næringsliv.

Hotellkjeden Scandic er blant selskapene som dropper et planlagt utbytte på 380 millioner svenske kroner. Treningssenterkjeden Sats, oppdrettsselskapet Salmar og IT-selskapet Atea kutter også utbetalingene.

Debatt: Høyres elitisme sendt i retur

Venter og ser

Finanstilsynet har oppfordret banker og forsikringsselskaper til å revurdere utbetalingen av utbytte for å ha penger på bok i den kommende økonomiske krisen i norsk og internasjonal økonomi. DNB sier til avisen at styret i banken skal vurdere det.

Equinor vurderer både utbytte og tilbakekjøp av aksjer, mens Hydro og Kongsberggruppen venter og ser om koronakrisen gjør at de dropper utbetalingene.