Innenriks

Feiret 125 år uten ID-sjekk

Hundrevis av gjester feiret Arbeiderpartiets 125-årsdag i går. Men ingen av dem måtte vise ID før de entret salen der Gro, Jens og andre politikertopper ventet.

Sikkerhetstiltakene var åpenbart sterke da Arbeiderpartiet markerte sine 125 år i Folkets Hus på Youngstorget i Oslo i går. Bevæpnede betjenter og politibiler er slett ikke vanlig kost på et partimøte. Det var også flere sikkerhetsvakter i salen.

Men ingen av de hundrevis av besøkende ble avkrevd legitimasjon. Ingen sjekket vesker, sekker eller de mange innpakkede gavene som havnet på gavebordet.

- I beste fall er det naivt, i verste fall er det nok en gang en bevisst mangel på sikkerhetstankegang. Mye tyder på at de ikke har tatt innover seg det som skjedde 22. juli, mener André Oktay Dahl, Høyres justistalsmann.

Thor-Henrik Andersen, rådgiver i Ap, sier til Dagsavisen at de gjorde politiet oppmerksomme på hvem som skulle være til stede under jubileet, men at politiet gjør sin egen vurdering.

- Og når vi hadde et så stort arrangement, hyret vi i tillegg inn et vekterselskap, sier han.

- Hvorfor ble ikke disse satt til å sjekke ID?

- Jeg ønsker ikke å gå inn på hvilke detaljer vi har gjort rundt sikkerheten av våre arrangementer.

- Sviktet

Terroraksjonene 22. juli lå som et tungt bakteppe under gårsdagens jubileum.

Da finansminister Sigbjørn Johnsen viste vei gjennom 125 års partihistorie, var likevel verken terroraksjonene eller det politiske etterspillet tema. Terroren sto heller ikke i sentrum for statsminister og partileder Jens Stoltenberg da han talte for sine egne.

Én uke før han skal redegjøre for Stortinget om kritikken fra 22. juli-kommisjonen, sveipet imidlertid Stoltenberg innom det politiske etterspillet.

- Vi fikk en rapport om 22. juli som forteller oss at noe grunnleggende sviktet. Det handler om å beskytte borgerne, og det må ikke herske tvil om at vi skal gjøre det som kreves av oss nettopp for å rette opp det som sviktet 22. juli, sa Stoltenberg og fortsatte:

- Det handler om å se hva vi har fått til på andre områder, for eksempel i forsvar og helsevesen, gjennom fornyelse, omstilling og forbedringer, og så bruke erfaringene på å rette opp det som ikke fungerte i beredskapen.

Historiker Hans Olav Lahlum sier til Dagsavisen at det var som ventet at Stoltenberg ikke brukte mer tid på det politiske 22. juli-etterspillet.

- Det ville på en måte vært en innrømmelse av en krise om han hadde brukt en veldig stor del av en 125-årsjubileumstale til å snakke om problemer man står oppe i nå, mener Lahlum.

Angrepet mot Ap

Det var da AUF-leder Eskil Pedersen skulle holde sin tale at terroren for alvor skulle prege partijubileet. Han refererte til arbeiderbevegelsens sang som fikk en uhyggelig aktualitet terrorfredagen:

«Det har hendt våre rekker ble brutt

av soldater med kuler og krutt.

Men vår mannsterke hær

med de brukne gevær

sto som fjell, og de seiret til slutt.»

- Så rammet krisen oss, og endret oss for alltid, fortsatte Pedersen fra talerstolen.

- Det vil alltid være en del av vår historie. Vi vet hvor mye det har kostet oss som mennesker. Men når historien om Arbeiderpartiet skrives, vil det ikke være en historie om ondskapens seier over oss, men om vår triumf over hat, sa AUF-lederen.

Eskils oppreisning

Mens regjeringen har fått steinhard kritikk og Stoltenberg må forberede seg på at redegjørelsen til Stortinget kan ende i kontrollkomiteen, slik opposisjonen har advart, kan Eskil Pedersen fastslå at han og AUF har blitt frikjent for kritikken som har vært rettet mot redningen med ferja MS Thorbjørn på Utøya.

22. juli-kommisjonens rapport avslører at skipperen på MS Thorbjørn meldte sin bistand klokka 17.24, mens Pedersen selv ringte fire minutter etter og varslet om skytingen og at han var i en båt. Politiet ba dem «komme seg i sikkerhet», og fulgte aldri opp med tanke på å bruke båten til evakuering.

«MS Thorbjørn er et militært fartøy. Den er en stor ressurs, og kunne ha vært på plass på landsiden da politiet og Delta kom», sa kommisjonsleder Alexandre Bech Gjørv da hun la fram rapporten 13. august.

- Vi gjorde det politiet sa

Til Dagsavisen sier Eskil Pedersen at han ikke synes det er noen stor lettelse å se konklusjonen svart på hvitt.

- Jeg har ikke behov for å bli frikjent.

- Men kritikken mot deg som person har vært krass etter at dere berget livet på ferja. Hadde du ikke behov for å fortelle at du tok kontakt med politiet?

- Jeg skjønner at du spør, men sier jeg ja, svarer jeg samtidig at jeg føler det er nødvendig å komme med en forklaring. Og det gjør jeg ikke. Men det er bra at kommisjonen er tydelig på at vi ga beskjed til politiet, og at de ba oss komme oss vekk. Det er vanskelig for en sivil person å stille seg over politiets råd. Vi gjorde det vi fikk beskjed om, svarer AUF-lederen, og legger til:

- Jeg har ikke følt personlig at jeg har trengt å forsvare meg. Jeg mener alle gjorde de rette valgene.

- Også politiet?

- Det er en annen diskusjon. Men jeg håper debatten vil dreie seg om hva vi kan gjøre framover. Det er trist hvis den handler mest om enkeltpersoner, for da har vi ikke trukket lærdom av det kommisjonens rapport handler om, mener Pedersen.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen