Innenriks

Feil om video fra norsk skip

PIRATER: Amatørvideoen som viser hvordan russiske soldater skyter mot småbåter, skal likevel ikke stamme fra det norske skipet «Nordic Fighter».

Aftenposten trykket lørdag en større reportasje og publiserte en amatørvideo hvor det ifølge avisen ble løsnet skudd fra den norske tankeren «Nordic Fighter». Avisen skrev også at en fisker fra Jemen skal ha blitt truffet og drept. I går ble det ifølge samme avis klart at videoen likevel ikke kan ha vært tatt opp fra det norske skipet.

- Pussig

- Vi er oppgitt over den ukritiske kildebruken og at det publiseres stoff om vaktbruk som ikke har rot i virkeligheten. Det er pussig og uproft og gir et feil inntrykk av hvordan rederiene arbeider for å sikre mannskapene sine. Nå går vi ut og prøver å rydde opp i dette, sier Haakon Svane, direktør for beredskap i Norges Rederiforbund, til Dagsavisen.

- Dette er en gammel sak som er forsøkt framstilt på en ny måte. «Nordic Fighter» hadde russiske militære vakter om bord 3. august 2011, men driftsselskapet har dokumentert at vaktene på videoen ikke befinner seg om bord i «Nordic Fighter». For øvrig ønsker vi ikke å kommentere denne konkrete saken, som har vært vurdert av norsk påtalemyndighet to ganger, sier Svane.

- Det er sjelden at russiske militære er om bord i norske skip. Det skjer i enkelttilfeller hvor skipene får beskyttelse i en russiskledet konvoi og hvor russerne krever at det utplasseres russiske militære vakter i enkelte av handelsskipene. Men dette er ikke privat innleide vakter, sier Svane.

Han mener generelt det er viktig at også militære vaktlag følger internasjonale normer for maktbruk.

- Det har lenge gått rykter om at det har vært skutt i hytt og vær fra skip og at enkelte vakter har vært «trigger-happy». Men dette er rykter som ikke er blitt verifisert, sier seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) Morten Bøås til Dags­avisen.

Strenge regler

Siden ordningen om privat innleide væpnede vakter på norske skip kom i stand i 2011, har rundt 700 norskregistrerte skip hatt private vakter om bord. Ingen av disse er blitt kapret, til tross for flere forsøk. Tre-fire ganger er det blitt løsnet varselskudd i vannet ved siden av piratene, ifølge rapporter til Sjøfartsdirektoratet.

- Norske regler er strenge med tanke på når vakter kan benyttes og hvilke krav de skal tilfredsstille. Det har vi selv bidratt til. Vi gjør alt for å unngå «cowboyene» i bransjen. Vi formidler også mye informasjon om hvordan mannskapet og vaktene skal skille mellom fiskere og pirater, slik at en unngår farlige misforståelser. Rundt 10-20 anerkjente britiske og europeiske selskaper får brorparten av oppdragene på norskeide skip, sier Svane.

- Færre piratangrep

- Har antallet piratangrep gått ned etter at det ble åpnet for bevæpning?

- Antallet piratangrep har gått kraftig ned de siste to årene. Dette skyldes en kombinasjon av privat innleide vakter, dyktige marinestyrker og fysiske og andre sikringstiltak, som vannkanoner, piggtråd og situasjonsforståelse. Men det er farlig å senke skuldrene. Senest mandag 9. desember var det to forsøk på kapring i Adenbukta, sier avdelingsdirektøren i Norges Rederiforbund.

- Det er nok riktig at antallet kapringer har gått ned. Men i hvor stor grad årsaken er bevæpning eller andre forhold til lands og til vanns, er usikkert. Det har skjedd enderinger i konfliktbildet på land, sier seniorforsker Morten Bøås.

Mer fra Dagsavisen