Faten Mahdi Al-Hussaini

Faten når Frankrike

Ytre høyres mobilisering mot Faten Mahdi Al-Hussainis bruk av hijab på TV legges merke til også i Frankrike.

Den franske kvalitetsavisa Le Monde har viet to sider av sin lørdagsutgave til en artikkel om debatten rundt Faten Mahdi Al-Hussainis bruk av hijab på NRK. 

På mindre enn to uker har mer enn 5000 mennesker klaget til Kringkastingsnemnda, forklarer avisa sine franske lesere, og legger til at NRK mistenker mobilisering organisert av flere ekstreme ytre høyre-nettsteder.

Også Erna Solberg er sitert, fra et intervju Dagens Næringsliv, der hun uttalte at «hver gang jeg hilser på en muslim, oversvømmes Facebook-siden min av lenker til right.no eller document.no, og kommentarer fra folk som anklager meg for å ha invitert hit folk som forgriper seg på barna våre". 

Le Monde presenterer Faten Mahdi Al-Hussainis sterke antiislamistisk engasjement i den norske offentligheten, og forklarer at "Faten tar valget" går ut på at 22-åringen skal møte politikere fra alle partier, for at de skal prøve å overbevise henne om at deres politikk er best.

NRKs Håkon Moslet forklarer at målet er å hjelpe unge nordmenn å gjøre seg opp en mening i stedet for å sitte hjemme.

- På den ene siden er Faten veldig opptatt av integrering, noe som gjør henne unik. På den andre har hun ikke egentlig så sterke meninger om alle andre ting, så det gjør henne veldig vanlig, sier han. 

Le Monde benytter også anledningen til å minne leserne sine om at siste sesong av "Skam" hadde Sana, en muslimsk jente med hijab, i hovedrollen.

- Mangelen på reaksjoner da viser at det fremdeles er forskjell på fiksjon og virkelighet. Hijab er fremdeles noe som deler det norske samfunnet, sier Håkon Moslet i Le Monde.