Innenriks

Fastholder kritikken av Russland

UKRAINA: Russland bryter fortsatt folkeretten i Ukraina, slår NATOs ferske generalsekretær Jens Stoltenberg fast.

Fredag besøkte Stoltenberg for første gang NATOs militære hovedkvarter i Mons i Belgia, der han ble vist rundt av forsvarsalliansens militære øverstkommanderende, general Philip Breedlove.

Begge kommenterte etter omvisningen utviklingen i Ukraina.

– Vi har registrert en ganske betydelig tilbaketrekning av russiske styrker fra Ukraina, men det er fortsatt russiske styrker i Øst-Ukraina, sa Breedlove.

– Kapabel styrke

Noen av de russiske styrkene som har vært stasjonert nær grensa til Ukraina, er trukket tilbake, mens andre ser ut til å være i ferd med å trekke seg tilbake, konstaterte han.

– Men styrken som fortsatt befinner seg der, er fortsatt svært, svært kapabel, sa Breedlove.

Stoltenberg gjentok sin tidligere kritikk av Kreml og slo fast at Russland fortsatt bryter folkeretten med sitt militære nærvær i nabolandet.

– Krenker suvereniteten

– De krenker fortsatt suvereniteten og den territoriale integriteten til Ukraina ved å ha russiske styrker i landet, sa Stoltenberg.

Russerne bidrar også til å destabilisere Ukraina ved å ha styrker stasjonert langs grensa, sa han.

NATO har innstilt samarbeidet med Russland i protest mot Moskvas annektering av Krim-halvøya og støtte til separatister i Øst-Ukraina.

Politisk løsning

Stoltenberg oppfordret fredag på nytt Russlands president Vladimir Putin til å trekke russiske styrker bort fra grensa til Ukraina, og til å legge mer press på separatistene i Øst-Ukraina for å få dem til å etterleve våpenhvilen som er inngått med Kiev.

– Vi må finne en politisk løsning på de utfordringene vi ser i Ukraina, og en forutsetning for dette er selvsagt at våpenhvilen er effektiv, sa Stoltenberg.

Mer fra Dagsavisen