Innenriks

- Faren er redusert

NY FASE: - Trusselen om et terrorangrep mot Norge er noe redusert, opp-lyser PST-sjef Benedicte Bjørnland. 
- Jeg kjenner meg trygg, sa statsminister Erna Solberg da hun besøkte Norway Cup i går.

Det var under en pressebrifing som startet klokka 16 i går ettermiddag, at sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste kunne opplyse at det «fortsatt er en uspesifikk trussel mot Norge, men at pilen peker i riktig 
retning.»

Ny informasjon

Forklaringen på denne endringen av trusselvurderingen er «svært mye relevant informasjon» av «høy kvalitet» som PST «har fått og innhentet både nasjonalt og internasjonalt».

Men Bjørnland skyndte seg å tilføye at «situasjonen kan endre seg raskt.»

- Vi jobber nå for å avklare situasjonen, opplyste hun.

For politiets del kan den endrede trusselvurderingen føre til en reduksjon i beredskapen i løpet av dagen i dag.

- Vi har kommet inn i en litt annen fase nå, og vi må tilpasse oss den nye trusselvurderingen, opplyste politidirektør Odd Reidar Humlegård under pressebrifingen.

Hva som rent konkret er årsaken til «den gode utviklingen», for å bruke Bjørnlands eget uttrykk, ville hun ikke si noe spesifikt om. Men tidligere opplysninger om at en gruppe terrorister kunne være på vei fra Syria til Norge, ble «modifisert» under møtet med pressen.

- Jeg vil ikke kommentere hvor gruppen befinner seg, men vi er langt fra bastante på at de er på vei i retning av Norge, sa Bjørnland.

Allerede noen timer før PST-sjefen opplyste dette, fortalte statsminister Erna Solberg (H) at hun kjente seg trygg, da hun besøkte Norway Cup på Ekebergsletta i Oslo.

- Kjenner meg trygg

- Jeg kjenner meg trygg. Vi må ikke la trusler om terror legge en demper på stemningen, sa Solberg til NTB. På grunn av terrortrusselen har cirka 12 lag med om lag 100 deltakere valgt å trekke seg fra verdens største fotballturnering før den ble sparket i gang i går.

- Alle foreldre må gjøre valg for sine barn. Jeg forstår at man kan bli engstelig. Samtidig ønsker terroristene å skape engstelse og frykt. Det beste vi kan gjøre er å stå sammen og ikke la oss prege av det, sier Solberg til NTB.

Hun tror de unge deltakerne vil greie å konsentrere seg om det sportslige.

- Jeg tror de er opptatt av fotball, ha det gøy og kanskje få seg en kjæreste underveis, akkurat som barn og unge skal gjøre om sommeren, sier Solberg.

Politiet er synlig til stede under fotballturneringen. I går var politiet også godt synlige i gatebildet andre steder i hovedstaden. Til tider var det ikke langt mellom politibilene.

- Vi blir daglig oppdatert på den informasjonen PST har. Samtidig vet vi at politiet har et godt grep på det beredskapsmessige, sier Solberg til VG.

Ingen personer er så langt blitt pågrepet av politiet i forbindelse med terrortrusselen mot Norge. Det er heller ingen som er blitt hentet inn av PST til formelle avhør om trusselen, ifølge Dagbladet.

- Jeg kan bekrefte at det er ingen siktede i saken, opplyser PST-sjef Benedicte Bjørnland.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen