Politikk

Får råd om 
å se mot Ap

NY ALLIANSE: Flere sentrale KrF-politikere mener partileder Knut Arild Hareide (KrF) bør utnytte rollen som sentrumsparti. Nå åpnes det for samarbeid med Arbeiderpartiet i 2017.

Det brygger opp til samarbeidsdebatt i Kristelig Folkeparti. En debatt som kan snu opp ned på hele det politiske landskapet i Norge.

Dagsavisen har vært i kontakt med en rekke sentrale KrF-politikere.

* Flere gjør det klart at samarbeidsavtalen med Høyre og Frp ikke vil vare for evig.

* Debatten om politisk samarbeid for partiet vil gå fram mot stortingsvalget i 2017.

* Flere nevner en allianse med Arbeiderpartiet, KrF, Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne som en reell mulighet.

- Fram mot neste stortingsvalg må vi diskutere hva som er vårt prosjekt og hva KrF vil oppnå. Et sentrumsparti må kunne henvende seg både til høyre- og venstresiden for å se hvor de får mest gjennomslag, sier kommunalråd og gruppeleder for KrF i Trondheim Geirmund Lykke til Dagsavisen.

I morgen legger finansminister Siv Jensen (Frp) fram sitt første helblå statsbudsjett. KrF-leder Hareide har vært krystallklar på at han ikke ønsker skatteletter i timilliardersklassen. Samtidig har Venstre og KrF protestert kraftig på at stadig flere asylbarn sendes ut av landet - selv om samarbeidsavtalen skulle føre til det motsatte.

Trondheimsmodellen

I Trondheim har Geirmund Lykke positive erfaringer med lokalt samarbeid med de rødgrønne og Miljøpartiet De Grønne.

- Ut fra det samarbeidet vi har lokalt vil jeg ikke være bekymret for et samarbeid med Arbeiderpartiet nasjonalt, sier Lykke og viser til at KrF flere ganger har samarbeidet med Ap om budsjett på Stortinget tidligere.

Stas med Støre

Etter at Ap-leder Jonas Gahr Støre gikk inn for å drøfte en mer fleksibel kontantstøtte for ettåringer har flere i KrF jublet.

- Jonas Gahr Støre ordlegger seg på en annen måte enn Jens Stoltenberg. Det ligner mer på måten vi tenker i KrF og øker tilliten i KrF-kretser, påpeker Lykke.

Tidligere statssekretær og nestleder i KrF, Odd Anders With, er blant dem som mener Hareide bør holde kanalene til Ap åpne. Han mener samarbeidsspørsmålet må debatteres kontinuerlig ut ifra hvor mye gjennomslag partiet får, og om samarbeidsavtalen overholdes.

- Det er det flere som setter spørsmålstegn ved allerede. Blant annet når det gjelder ruspolitikken der regjeringen undergraver de eksisterende pilarene. Og ikke minst i innvandringspolitikken, spesielt når det gjelder syriske flyktninger, sier With.

Hareide gjorde det selv klart i et intervju med Dagsavisen i sommer, at politisk gjennomslag vil påvirke hvem KrF samarbeider med i 2017.

- Det vet Erna Solberg. Hun kan være med på å påvirke debatten i KrF om hvor vi legger oss i 2017. Det kan også Siv Jensen gjennom hvordan Frp opptrer de nærmeste årene, sa Hareide den gangen.

Felles prosjekt

Bremsekloss eller politisk drivende kraft? Spørsmålet om hva KrF skal være trigger fylkesvaraordfører i Nordland, Peter Walseth (KrF).

- Det er ikke skattekutt til de rikeste, kutt i bistand eller distriktene som er KrFs politiske hjerte nærmest, sier han.

Walseth ønsker en bred samarbeidsdebatt i KrF om veien videre umiddelbart etter kommunevalget i 2015.

- Har vi et felles prosjekt i skattepolitikken, landbrukspolitikken, utviklingspolitikken - eller er vi bare en bremsekloss for Høyre og Frp sine kutt? spør han retorisk.

Walseth vil vurdere om en kan skape et felles prosjekt med Ap innen hjertesakene til partiet: klima, familie, bistand, landbruk og solidaritet.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen