Innenriks

- Får pengegaver under rettssaken

I ulike nettforum får Anders Behring Breivik massiv støtte til sine politiske holdninger. Stopp islamiseringen av Norge opplever både medlemsvekst og pengedonasjoner.

22. juli satte høyreekstreme, antiislamske og rasistiske ytringer på dagsordenen. Ukas rettssak har ført til at den heftige debatten har blusset opp igjen. Ett sted mange ytrer seg, er hos Stopp islamiseringen av Norge (SIAN), både på organisasjonens egne nettsider og på dens tilknyttede Facebook-gruppe.

- Vi er ikke en rasistisk organisasjon, og vi tar sterk avstand fra Breiviks handlinger. Men mange er enige i enkelte synspunkter, sier leder Arne Tumyr.

Blir større?

Facebook-side har nå nær 10.400 medlemmer, men Tumyr vil ikke si hvor mange formelle medlemmer organisasjonen har. Han hevder imidlertid at medlemsmengden har økt etter at rettssaken startet mandag. I tillegg sier han at organisasjonen denne uken mottok en anonym gave på 50.000 kroner. Han hevder også å ha mottatt større donasjoner i nær fortid.

- For ikke lenge siden fikk vi en donasjon på det dobbelte beløpet, sier han.

Den fire år gamle organisasjonen har ifølge sin egen nettside som fremste oppgave å avsløre det den mener er «forsøk på å gjøre Norge mer islamsk og reise motstand mot denne prosessen». Den påstår at muslimer på sikt vil ta over Norge og mener landet da vil opphøre å være en fri nasjon.

- Å melde seg inn hos oss er ikke det samme som å melde seg inn i hvilken som helst annen organisasjon. Vi er en ideologisk organisasjon. Mange ønsker å støtte oss, men er redde for å bli frontet med navn, av frykt for å bli beskyldt for rasisme, sier Tumyr.

Debatterer på nett

Flere av SIANs tilhengere kommer med kraftige beskyldninger både mot Arbeiderpartiet, mediene og aktoratet i den pågående rettssaken. Flere skriver at de er enige med Breivik i mye. En av debattantene skriver følgende: «Vi er mennesker fylt av kjærlighet mot egne barn, andres barn, barnebarn, framtidens generasjoner. Vi ønsker ikke at framtida skal bli ødelagt av Sharia og drap av oss vantro. Vi er ikke hjernevasket. Vi ser hva som holder på å skje!».

En av dem som ytrer seg på SIANs Facebook-gruppe, er Paul Anton Mathiesen, som er pensjonert lærer fra Vestfold. I et av sine innlegg skriver han at det innen 20 år vil «smelle» og at det da er «muslimene mot oss». I en e-post til Dagsavisen presiserer Mathiesen at han har gått av med pensjon og sier seg utover det svært kritisk til at rettssaken ikke overføres på TV.

- Jeg synes det tas altfor mye hensyn til de etterlatte. Livet må gå videre uansett hva som skjer. Det beste hadde utvilsomt om Breivik hadde blitt skutt og drept på Utøya, skriver han.

Møtes med motsvar

Kunnskapsminister og tidligere SV-leder Kristin Halvorsen sier til Dags­avisen at det er krevende å se det hun kaller forskrudde holdninger og løgnaktige innlegg som florerer på nettet. Hun er en av flere politikere som i kjølvannet av 22. juli oppfordret folk til å delta aktivt i nettdebatter der ekstreme holdninger ble ytret og slå tilbake med faktabasert argumentasjon.

Hun sier flere har fulgt oppfordringen. En av dem besvarer innleggene på SIANs nettside med følgende: «Jeg trodde ABB hadde sinnssyke meninger, men det er han ikke alene om i Norge. Dere er nemlig bevis på at det er flere som deler hans «tankegods». «Lykke til» med det arbeidet som dere aldri ikke kommer til å lykkes med. Vi har et velfungerende demokrati i Norge som støtter opp under det flotte mangfoldet vi har i Norge og da kan ingen ødelegge dette».

samfunn@dagsavisen.no

Tar til motmæle

Parti­sekretær i Arbeiderpartiet Raymond Johansen tar initiativ til en ny nettside som skal knuse myter. Slik vil han ta et oppgjør med ekstreme ytringer.

– Vi må bidra til at debatten baseres på fakta og kunnskap. Ikke på frykt og myter som får vokse seg store når de står uimotsagt. Nettsiden skal knuse en del myter og kan utstyre folk med fakta slik at de enklere kan ta til motmæle på nettet, sier Johansen til Dagsavisen.

Han sier at mange, inkludert ham selv, har unnlatt å ta ansvar gjennom å ta til motmæle mot «grumset i nettdebatter».

– Vi må vise at verdiene det norske folk samlet seg om i tida etter 22. juli er fellesskap og demokrati. Jeg håper alle gode krefter vil hjelpe til med godt innhold, og jeg har allerede spennende navn på blokka som vil bidra, sier han.

– SIAN hevder at de har fått mange nye medlemmer som følge av rettssaken. Hva forteller det deg?

– Jeg er først og fremst glad for at de politiske partiene har opplevd medlemsvekst etter 22. juli. Det viser at folk flest slutter opp om demokratiet vårt.

Ordfører Fabian Stang (H) i Oslo har ikke selv fulgt nettdebatten etter 22. juli, men mener det er bra at meningene kommer opp til overflaten:

– På den måten kan man argumentere imot, og folk vil skjønne hvor dumt mye er. Vi skal fortsette med den åpenheten som vi la opp til etter 22. juli.

Mer fra Dagsavisen