Olje- og energiminister Tord Lien. FOTO: NTB SCANPIX

Får miljørefs for oljeutspill

OLJE: Oljen som ligger under havbunnen på norsk sokkel, skal hentes opp, fastslår olje- og energiminister Tord Lien (Frp). Miljøvernere reagerer på utspillet.

– Oljen kan ikke bli liggende under havbunnen. Vi vil derfor at aktiviteten på norsk sokkel økes for å finansiere velferdsstaten, sa Tord Lien i forbindelse med tirsdagens Oljeforum på Orkanger.

Han gjorde det samtidig klart at han mener økt oljeutvinning passer som hånd i hanske med målet om å redusere utslipp av klimagasser, skriver Adresseavisen.

– Jeg mener det er plass til norsk oljeproduksjon innenfor togradersmålet, sier han og legger til:

– Gass er dessuten en del av løsningen fordi den erstatter kull. Det samme er økt bruk av CO2-fangst, som brukes i altfor liten grad i dag.

Krass kritikk

«Tull», svarer Natur og Ungdom.

– Frem mot 2050 skal Norge bevege seg mot et nullutslippssamfunn. Da er det meningsløst å fortsette å bruke store ressurser på å ta ut de siste oljedråpene, sier Halvard Raavand i Natur og Ungdoms sentralstyre til NTB.

– At det er plass til å ta ut all norsk olje og gass innenfor togradersmålet, er tull. Skal vi ha en sjanse til å nå togradersmålet, må opptil 80 prosent av alt kull og all olje og gass bli liggende.

Bellonas Janne Stene mener Lien avslører seg som en «petroholiker».

– At Norge, som allerede har tjent seg søkkrikt på oljen, skal støvsuge havbunnen for de siste ressursene, kan ikke kalles annet enn umoralsk, mener hun.

– Kan ikke brenne opp alt

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) er enig med miljøvernerne i at kampen mot global oppvarming innebærer at vi må la kull og olje blir liggende urørt under bakken.

– Vi kan ikke brenne opp alt vi har funnet av fossil energi. Men vi kan ikke kutte alt over natten heller, sier hun til NTB.

Hva dette skal bety for produksjonen på norsk sokkel, vil hun ikke si noe kategorisk om.

– Men det er offisiell norsk politikk å arbeide for å få satt en internasjonal pris på utslipp av CO2. Det vil påvirke lønnsomheten til norsk petroleumsproduksjon, sier Sundtoft.

– Må bli lønnsomt

Ifølge Lien må oljebransjen få ned kostnadsnivået slik at felt som ikke er lønnsomme i dag, blir lønnsomme i framtida. Han påpeker blant annet at befolkningsvekst og velstandsvekst gjør at behovet for energi øker.

Sundtoft understreker på sin side at norske investeringer ikke må gå i gal retning.

– Utviklingen går mot fornybar energi. Vi kan ikke bli hengende igjen, sier Sundtoft.

Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne er av samme oppfatning.

– Å pøse enda mer penger inn i olje og gass kan bli den største feilinvesteringen i Norges historie, advarer han. (NTB)