Innenriks

Får kritikk for fri alko-flyt

LOs kartellkonferanse får i en ny bok kritikk for fri flyt av alkohol og seksuell trakassering. Selv mener konferansen å ha gjort sitt ved å innføre alkoholbonger for deltakerne.

«Akevitten fløt», menn var ufine og det ble invitert til svette møter i badstua. Slik beskriver de to tidligere LO-toppene Turid Lilleheie og Oddrun Remvik den tradisjonsrike kartellkonferansen på Gol, som går av stabelen i dag, i boka «Takk for dansen, kvinneblikk på LO».

Slik er det ikke lenger, ifølge forbundsleder Egil André Aas i LO Stat, som arrangerer kartellkonferansen.

– Jeg er opptatt av at vi står ansvarlige for hva vi serverer, og så er det opp til hver enkelt hva de vil gjøre utover det, sier Aas.

Saken fortsetter under bildet. 

ingen forbudsmann: Leder Egil André Aas i LO Stat. FOTO: LO STAT

Egil André Aas. Foto: LO Stat

Les også: Nå ber vi sjefene korke flaska

Innførte bongsystem

Selv om badstue-tradisjonen ble avviklet før hans tid, kjenner Aas seg delvis igjen i beskrivelsen til forfatterne. Han forteller at det ble innført et bongsystem for alkoholservering da han overtok som forbundsleder i 2016. Tidligere var det slik at gjestene fritt kunne be om påfyll under festmiddagen, som avholdes på konferansens siste dag.

– Dette skal være et politisk verksted, og det kan ikke kombineres med fri flyt av alkohol, sier Aas.

«Den faglige konferansen som Statstjenestemannskartellet arrangerte på Gol hvert år før jul var godt besøkt av toppene i LO, topper i samarbeidende forbund utenfor LO og ikke minst journalister. Ofte var det faglig godt innhold, men av og til lurte de kvinnelige LO-toppene på om julebordet som var siste kvelden, var det viktigste. På disse konferansene fløt bokstavelig talt akevitten!», skriver Lilleheie og Remvik i boka.

Om denne typen arrangementer i LO skriver forfatterne at:

«Uønsket seksuell oppmerksomhet skjedde jevnlig og det ble også rapportert. Hovedvekten av uønsket seksuell oppmerksomhet kommer fra menn. Menn med makt, eller menn som liker å tro at de har makt.»

Les også intervjuet med Turid Lilleheie: – Det ble ofte slitsomt å høre at vi var surmaga og pripne feminister (DA+)

Mener alkohol kan kuttes

Alkohol trenger ikke å være en naturlig del av organisasjonslivet, mener Lone Lunemann Jørgensen, som er leder for ungdomsavdelingen til Norsk Tjenestemannslag, NTL Ung. På NTLs landsmøte for noen uker siden tok NTL Ung til orde for et forbud mot alkohol, men ble nedstemt.

– Det er naturlig at vi tenker gjennom alkoholens rolle og funksjon i fagbevegelsen som helhet. Hvorfor skal vi bruke medlemmene sine penger på det? Og hva slags kultur for inkludering og demokrati skaper vi om de uformelle beslutningsarenaene skal være preget av alkohol?, skriver Jørgensen i en SMS til Dagsavisen. Hun deltar på kartellkonferansen for første gang i år.

LO i Sverige bestemte i oktober i fjor at det ikke lenger skal serveres alkohol på arrangementer i deres regi. Det har gitt positive resultater, skriver pressesekretær Jon Andersson i en e-post til Dagsavisen.

– Vi har ikke gjort noen undersøkelser, men kan konstatere at det så vidt vi kjenner til har vært færre tilfeller av seksuell trakassering, skriver han.

Et alkoholforbud er foreløpig ikke aktuelt for LO Stat, forteller Aas.

– Vi har i første omgang begrenset alkoholserveringen, og så er det jo en diskusjon om vi skal innføre strengere tiltak eller ikke. Det har vi foreløpig ikke konkludert med at vi skal gjøre, sier han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ingen metoo-tiltak

Ifølge Aas var det ikke metoo-kampanjen, men hans egen bakgrunn som leder for Norges Offisersforbund, som førte til innstrammingen i alkoholbruken. LO Stat har heller ikke sett behov for å innføre andre tiltak mot seksuell trakassering det siste året, forteller han.

– Det lå allerede rutiner for varsling klar da jeg tok over som leder, og jeg så det ikke som nødvendig å innføre et eget regelverk eller å stramme inn på det regelverket som var etter metoo-kampanjen, sier Aas.

Dagsavisen gjennomførte i fjor en kartlegging blant LOs forbund som viste at det er blitt registrert minst ni tilfeller av seksuell trakassering de siste fem årene. Mange av forbundene understreket at det kunne være mørketall.

Aas sier at han ikke kjenner til at det har kommet inn noen varsler om seksuell trakassering så lenge han har ledet eller gjestet kartellkonferansen.

– Er det fordi det ikke har skjedd eller fordi folk ikke tør å si fra, tror du?

– Det er det vanskelig å spekulere i, men jeg håper jo det er fordi det ikke har skjedd, sier Aas.

Les også: Anne Enger om likelønn: – Det går temmelig langsomt

Mer fra Dagsavisen