Innenriks

Får kjeft av Høybråten

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er i hardt vær. I kjølvannet av habilitetssaken får han også kjeft for at Utenriksdepartementet gir støtte til et bokprosjekt med ham selv i hovedrollen.

Søndag fortalte VG at forfatter og journalist Simen Ekern skal skrive bok om globale trender i framtida. UD bestemmer tema og intervjuobjekter, og premisset er at Støre er hovedperson og deltar i alle samtalene. I tillegg betaler de hele gildet. Prislappen? Én million kroner.

Nå ber tidligere KrF-leder Dagfinn Høybråten Støre om å droppe boka.

- Forfatteren framstiller Støre som en gjennomgangsfigur og en slags utenriksekspert i boken. Da må jeg minne om at han i denne sammenheng verken er kommentator, forsker eller ekspert, men utenriksminister, sier Høybråten til VG.

- I grenseland

Også lederen av Stortingets utenrikskomité, Ine Eriksen Søreide (H), har reagert og sier at skattebetalernes penger ikke skal brukes til branding av utenriksministeren. Frps Morten Høglund har også kritisert boka. Han og Høybråten er enige i at et statlig departement ikke skal initiere og finansiere bøker der en statsråd har en sentral rolle.

- Dette ser ut til å bli en sterk profilering av utenriksministeren. Dette er definitivt i grenseland for hva et departement bør finansiere, sier Høybråten.

BI-professor Petter Gottschalk sa mandag til Dagsavisen at boka blir en parodi på måten Støre framstår og mener utgivelsen er en elementær tabbe både fra ham selv og fra departementet.

- Mer selvopptatt går det ikke an å bli, sa Gottschalk.

Støre ønsket ikke å kommentere BI-professorens «løse personkarakteristikker», men avviser kritikken mot boken via sin kommunikasjonssjef Ragnhild Imerslund og sier at det er UDs jobb å informere og engasjere bredt, gjennom flere kanaler.

Professorkritikk

I tillegg har presset mot Støre økt i forbindelse med at Dagbladet i forrige uke fortalte at Utenriksdepartementet (UD) i 2008 bevilget seks millioner kroner til stiftelsen Centre for High North Logistics, der Støre-venn Felix Tschudi er veldig involvert.

En rekke jusprofessorer har vært ute og kritisert Støre for ikke å ha fått sjekket habiliteten. Jusprofessor Jan Frithjof Bernt sa først i Dagsavisen at det ikke var noen grunn til å få sjekket habiliteten. Men etter at det kom fram nye opplysninger om hvor nære Støre og Tschudi faktisk er, har han snudd.

- Nå synes jeg dette bør vurderes konkret av lovavdelingen for å få en avklaring, sier eksperten som regnes som Norges fremste på habilitetsreglene, til VG.

Han får støtte av flere andre framtredende habilitetseksperter, blant annet professor Erik Magnus Boe ved Universitetet i Oslo, som mener de nye opplysningene gjør at Støre befinner seg i grenseland for hva som kan medføre inhabilitet. Også professor Hans Petter Graver ved Det juridiske fakultet og jusprofessor og ekspert i forvaltningsrett Karl Harald Søvig ved Universitetet i Bergen mener Støre burde ha bedt om en habilitetsvurdering.

BI-professor Gottschalk sa mandag til Dagsavisen at han tror flere saker vil komme:

- Det som nå skjer, er at folk som sitter på uheldige opplysninger om Støre, kommer fram i tur og orden via media. Det er ikke overraskende. UD har vært som en trykkoker når det gjelder Støres arrogante og suverene lederstil.

Til tross for økende professorpress: Støre nekter å få sin egen habilitet vurdert i Tschudi-saken og avviste dette senest i VG i går.

hannah.gitmark@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen