Innenriks

Får ikke fengsle blogger

Den siktede bloggeren Eivind Berge kan ikke varetektsfengsles for sine oppfordringer om å drepe politimenn.

Straffeloven er utdatert og omfatter ikke ytringer på nett, mener flertallet av høyesteretts dommere som har behandlet saken.

De er straffverdige

Høyesteretts ankeutvalg mener ytringene Eivind Berge (34) har kommet med på sin blogg om vold og drap på politifolk ikke omfattes av hva straffeloven regner som offentlige ytringer. Uttalelsene er derfor ikke straffbare – selv om de er «klart straffverdige», fastslår Høyesterett.

– Lagmannsrettens lovtolkning er etter dette korrekt, og påtalemyndighetens anke må forkastes, heter det i kjennelsen fra Høyesterett.

Straffeloven fra 1902 opererer med et offentlighets- og publiseringsbegrep som naturlig nok ikke tar høyde for elektronisk publisering på internett. Dermed er heller ikke kravet til en klar lovhjemmel mot straffbare handlinger, slik både Grunnloven og Menneskerettighetskonvensjonen stiller, heller ikke innfridd. Det fastslår flertallet av dommerne, bestående at Magnus Matningsdal og Per Erik Bergsjø.

Klart straffverdig

– Slik flertallet ser det, omfatter siktelsen handlinger som klart er straffverdige. Formålsbetraktninger tilsier at ytringer på internett likestilles med dem som fremsettes i trykt skrift, og det kan ikke være tvilsomt at lovgiver ønsker å ramme slike forhold. Straffbarheten må imidlertid følge av loven. Forholdet i siktelsen omfattes ikke av ordlyden i straffeloven, skriver de.

Politiet pågrep Berge i starten av juli for mistanke om brudd på straffelovens paragraf 140, som omfatter offentlig oppfordring og tilskyndelse til, samt tilbud om utførelse av straffbare handlinger. I Berges tilfelle dreier det seg om helt konkrete uttalelser om vold og drap mot politifolk, etter politiets mening.

Loven for gammel

Berge ble først varetektsfengslet i to uker, men ble så løslatt i påvente av Høyesteretts vurdering i forbindelse med politiets begjæring om forlenget varetekt. Flertallet støtter lagmannsretten når den framholder at den nåværende straffeloven er fullstendig utdatert.

Det er sju år siden den nye straffeloven ble vedtatt, men den er fortsatt ikke trådt i kraft. I den er det foretatt språklige endringer som ville betydd at enhver uttalelse på det åpne nettet er å regne som offentlige.

En dommer uenig

Høyesterettsdommer Ragnhild Noer, som utgjør mindretallet i ankeutvalget, tok dissens fordi hun mener formuleringene i den gamle straffeloven er ment å omfatte enhver form for mangfoldiggjøring, og dermed også nettpublisering.

– Selv om man på strafferettens område skal tolke lovens bestemmelser strengt etter sin ordlyd, må det være en fornuftig fortolkning i tråd med samfunnsutviklingen og i tråd med en naturlig forståelse av bestemmelsen ut fra dagens teknologiske virkelighet, fastslår hun.

Mer fra Dagsavisen