Innenriks

Får Fritt Ord-pris etter trusler

Etter haugevis av oppfordringer på sosiale nettverk, og en rekke støtteerklæringer, fikk Dagsavisens journalist Nina Johnsrud i går Fritt Ords Honnørpris for modig journalistikk.

- Dette er en stor ære, og en anerkjennelse for det jeg har gjort, sier Nina Johnsrud til Dagsavisen.

Hun var en av to journalister som etter å ha skrevet om den ekstremislamistiske grupperingen Profetens Ummah, mottok trusler. «Johnsruds uredde håndtering av denne type trusler mot ytrings- og pressefriheten fortjener respekt og anerkjennelse», skriver Stiftelsen Fritt Ord.

- Alene i noen uker

Johnsrud valgte selv å stå fram og fortelle om truslene. Dette har ført til at mange har lagt ut støttemeldinger på Twitter, og en gruppe som heter «Vi tier heller ikke, Nina» har fått svært mange tilhengere på Facebook.

- Det betyr kjempemye. Hele veien har jeg fått støtte fra journalister, men jeg har følt meg rimelig alene i noen uker, sier Johnsrud.

Hun mener likevel det var viktig at hun sto fram.

- Jeg mener det er en stor prinsipiell viktighet at vi ikke legger oss ned, men fortsetter. Den beste beskyttelsen vi har er offentlighet, og at det ikke er én enkeltperson, men mange som holder fokus på et miljø, sier hun.

Nå håper Johnsrud at det kommer en debatt i Medie-Norge om hvordan man skal håndtere trusler mot journalister.

- Medie-Norge må snakke sammen og få retningslinjer for hva man gjør når journalister blir truet, og en diskusjon om habilitet bør vi også ta. Jeg ble jo tatt av saken fordi redaksjonen mente jeg ble part i den. Samtidig vil jeg jo gjerne fortsette med å være med på å sette fokus på dette, sier hun.

- En tøff journalist

Sjefredaktør i Dagsavisen, Kaia Storvik, mottok nyheten om prisen med stor glede.

- Nina Johnsrud har vært tilknyttet vår redaksjon i over 20 år, og hun er en tøff og modig journalist. Prisen er en viktig støtte, sier hun.

Storvik er glad for at politiet har tatt truslene på alvor, og at Fritt Ord nå bidrar til å vise hvor viktig norske journalisters ytringsfrihet er.

- Selv om hun har mottatt denne trusselen som journalist, har Nina også fått den som enkeltperson, og det er selvsagt skremmende. Det kan være lett å tenke at trusler bare er ord, og ikke noe å bry seg om. Men å true er å skape redsel for handlinger, og det kan vi aldri akseptere, sier Storvik.

Redaksjonen og avisen har brukt mye tid og ressurser på å sørge for sikkerhet og støtte rundt Johnsrud etter at hun mottok trusselen, og er glade for den massive støtten.

Flere journalister truet

Fritt Ords Honnørpris deles ut for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak. Honnøren tildeles når noen fortjener den, skriver stiftelsen på sin hjemmeside. I tildelingen viser Fritt Ord til en undersøkelsen gjort av Norsk Journalistlag (NJ), som Dagsavisen tidligere har skrevet om. NJ gjennomførte i sommer en undersøkelsen blant alle norske journalister som viste at 20 prosent er blitt utsatt for trusler de siste fem årene. I tillegg svarer 6 av 10 krimjournalister at de har mottatt trusler i denne perioden.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen