Innenriks

Fanger opp barn i drift på gata

RUS: Selv om det synlige rusmiljøet rundt Oslo S er blitt mindre, rekrutteres stadig nye unge. Hittil i år har Uteseksjonen sendt 47 bekymringsmeldinger til Barnevernet.

Hvem har vel ikke hastet over Jernbanetorget for å rekke toget hjem og samtidig kastet et flyktig blikk på en sliten narkoman som bruker området som «arbeidsplass»? Blant dem som er i dette, og andre områder i Oslo, er det noen som ikke skal rekke et tog eller en buss.

Les også: Fant forelskelse i piller og heroin

Melder til barnevernet

Veronica Lehne og Vibece Skogen er et av Oslo kommunes team i Uteseksjonen en solfylt formiddag seint i september. Anonymt kledd, men med trente øyne ser de raskt hvem som er ute i legitimt ærend, og hvem som har andre hensikter.

- Bare mens vi står her, ser vi flere kjente ansikter, sier de to, og lar blikket sveipe over området ved «tiger‘n».

Mange av dem som vanker rundt Oslo S er mindreårige, og i 2012 sendte Uteseksjonen 51 meldinger, på 43 unike personer, til barnevernet. Så langt i 2013 er tallene 47 meldinger på 41 unike personer.

- Meldingene dreier seg om både mindreårige i sentrumsmiljøet, men ikke nødvendigvis i det mest belastede rusmiljøet, og voksne personer i rusmiljøet som har omsorgsansvar for mindreårige, sier teamleder i Uteseksjonen, Pål Grav.

Les også: Gir penger til 200 nye plasser

Savner tiltak for unge voksne

Uteseksjonen har 35 patruljer ute i uka.

- Vi observerer og vi tar kontakt. Vi ser hva som rører seg over tid, og vi videreformidler og gjenoppretter kontakt til eksisterende hjelpetiltak. Det er også ungdommer som oppholder seg her på Jernbanetorget og Oslo S, uten at de nødvendigvis er en del av rusmiljøet, sier Vibece Skogen til Dagsavisen.

Hun og Veronica Lehne har fokus på unge voksne mellom 18 og 25 år, mens et annet team konsentrerer seg om mindreårige. Skogen ønsker seg bedre oppfølging av misbrukere over 18 år.

- Når de er blitt myndige, føler mange seg fri og kan ruse seg uten sanksjoner, påpeker Skogen.

Hun henviser til rapporten «Unge voksne» - en kartlegging av aldersgruppen 18-25 år i et åpent rusmiljø i Oslo sentrum.

- Vi trenger bedre koordinert oppfølging med en tillitsperson som kan følge vedkommende over tid, sier hun.

For en lang rekke ting må på plass:

* Individuelt tilrettelagt botilbud.

* Kortere behandlingskøer.

* Flere plasser med langtidsbehandling og ettervern.

- Man må jobbe med hver enkelt for å motivere til endring og få troen på at rusfrihet er mulig. Noen er ikke klare for å slutte å ruse seg og det kan være en utfordring for hjelpetiltakene som har rusfrihet som mål, sier Skogen, som beveger seg mellom Jernbanetorget, Skippergata, Kvadraturen, nedre del av Karl Johan, Europarådets plass, Børsen, Grev Wedels plass og Grønlandsområdet.

- Vi er stadig i bevegelse. Det er viktig å fange opp nye og ukjente ansikter, sier de.

- Hvor mange kan dere komme i kontakt med på en dag?

- Ved ett tilfelle traff jeg sju i vår målgruppe, hvorav to jeg ikke kjente. Vi kom i kontakt, og fikk kartlagt hvem de var og hvorfor de var her, sier Veronica Lehne.

- Men det har hendt at jeg ikke har truffet noen, sier Vibece Skogen.

Les også: - Svikter de mest sårbare

På post sju dager i uka

I politiuniformer har Andreas Skavås og Hieu Trong Tran en litt annen agenda enn Uteseksjonen.

- Men målet er det samme. Vi vil hindre unge mennesker i å havne i rushelvetet, sier Andreas Skavås. - Dette området her er det i Norge hvor det er mest omsetning av narkotika, legger han til.

Selv om sosiale medier mye blir brukt for å avtale kjøp og salg, er det ved Oslo S narkotikaen fysisk skifter eier. Politiets oppgave er først og fremst er å forebygge kriminalitet, og gjøre området trygt.

- Vi har et godt samarbeid med Uteseksjonen, og henviser ofte ungdom til dem, sier Hieu Trong Tran.

- Målet er ikke å ta flest mulig. Påtreffer vi noen i det de gjør en kriminell handling, så må vi ta det derfra. Men vi er mye og forebygger, sier Skavås.

- Men ikke alle bryr seg. Vi har opplevd at det omsettes narkotika selv om vi er i nærheten, sier Hieu Trong Tran.

Fra 1. desember 2011 har politiet hatt en egen politipost på Oslo S, som jobber mot det åpne rusmiljøet i områdene rundt Oslo S.

- Det var ikke noe trivelig her før vi startet den målrettede innsatsen i juni 2011. Nå er færre personer i det åpne rusmiljøet rundt Oslo S, nedre del av Karl Johans gate og sidegatene - anslagsvis en tredel av det det var før innsatsen ble startet opp. Det er ikke like lett å få tak i narkotika i området nå, mener politioverbetjent og leder for politiposten mot det åpne rusmiljøet, Svein-Rune Andersen.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen