Innenriks

Fagerli og kunsten å bygge bru

Oslo bystyres flertall har besluttet å avvikle driften ved Fagerli psykiatriske avlastningssenter. Nedleggelsen av Fagerli vil innebære at en gruppe utsatte brukere blir overlatt til et manglende eller ikke tilfredsstillende utbygd tilbud i sine bydeler eller de blir plassert på private sykehjem uten spesiell psykiatrisk kompetanse.

Rådet for psykisk helse beklager vedtaket. Saken er et eksempel på at de som trenger hjelpen mest dessverre blir lavest prioritert. For oss er saken en slående bekreftelse på relevansen til konklusjonene i rapporten «Verdig liv» som rådet offentliggjorde i mai. Her synliggjør vi blant annet at mennesker med alvorlige psykiske lidelser ofte ikke får det tilbudet de trenger og har rett til selv om behandlerne er blitt flere og køene kortere.

Nå ser vi at dette er blitt hovedstadens politikk til tross for at tilsynslege Turid Evang ved Fagerli gang på gang har advart mot følgene av en nedleggelse på vegne av sine pasienter. Det samme har mange andre fagfolk brukere og pårørende gjort. Protestene er ikke blitt hørt. 1. juli stengte senteret.

Spesielt skuffet er vi over at det var SV som i denne saken ga byrådet i Oslo det nødvendige flertallet. På Stortinget har SV profilert seg som en markant forkjemper for tilbudene til psykisk syke. Men vi finner grunn til å reagere når SVs gruppeleder i Oslo Kari Pahle viser til at Fagerli må avvikles for å kunne bygge opp tilbud i bydelene. «Vi kan ikke både opprettholde tunge institusjoner utenfor byen og klare å bygge opp gode tilbud inne i byen» sa Pahle til NRK 22. juni.

Rådet støtter fullt ut de ideelle mål om mest mulig desentralisering. Men en av de viktigste påpekningene i «Verdig liv»-rapporten er at det er uforsvarlig å bygge ned eksisterende behandlingstilbud til mennesker med psykiske lidelser uten at nye og bedre tilbud står klare til å ta over. Det er ikke tilfelle i Fagerli-saken. På andre samfunnsområder ville en tilsvarende avgjørelse skapt storm. Om det var besluttet å bygge bru til Nesodden ville da Pahle gått inn for å nedlegge fergeforbindelsen før bruspennet faktisk sto ferdig?

Tor Øystein Vaaland

generalsekretær i

Rådet for psykisk helse

Mer fra Dagsavisen