Innenriks

Få superhukommelse!

HUSK BEDRE: Det finnes flust med komplekse planleggingsverktøy for å holde styr på vår hektiske hverdag. Men hvorfor ikke bare plassere alle avtalene i hodet?

Bilde 1 av 2

Du husker ikke engang de viktigste avtalene i kalenderen, tenker du kanskje. Og langt mindre handlelister, bursdager, navn, telefonnummer, plutselige ideer og så videre. Men med de rette teknikkene kan selv de mer glemske blant oss gjøre seg uavhengige av duppeditter, apper og post it-lapper.

Fantasi avgjørende

Du kan lagre utrolige mengder informasjon i hjernen, som lett kan hentes ut etter behov. Ønsker du såkalt superhukommelse, kan tipsene fra verdensrekordinnehaver i hukommelse, Ola Kåre Risa, være det du trenger for å komme i gang.

– Grunnprinsippene tar egentlig bare noen minutter å lære, hevder Risa, lærer og hukommelsesekspert.

Riktignok må du øve litt for å perfeksjonere teknikkene, noe Risa har gjort til gagns. Etter at han oppdaget fenomenet «superhukommelse» i 2007, klarte han i 2013 å sette verdensrekord i å memorere binære tallrekker (en remse med 0- og 1-tall) og regnes i dag for å ha en av verdens beste hukommelser.

– Superhukommelse forutsetter ikke at man allerede er flink til å huske ting. Det du trenger, er fantasi, forklarer han.

Slik funker det

For å utvikle en magnethjerne, tar man som oftest utgangspunkt i to ulike memoreringsteknikker, som utfyller hverandre. Den første handler om å bytte ut tall med ord eller ordlyder, den andre om å sette sammen mentale bilder.

Begynn med å memorere (på gamlemåten) følgende system: 0=S-lyden, 1=T eller D, 2=N, 3=M, 4=R, 5=L, 6=Sj-lyden, 7=K eller G, 8=F eller V, 9=P eller B.

Nå er du i stand til å danne ord av en tallkombinasjon. Det tilfeldig valgte tallet 12 blir for eksempel bokstavene T og N. Ved å fritt putte inn vokaler, kan du for eksempel danne ordet «tann» (man må vise litt godvilje hva angår rettskrivning). Henger du på tallet 71 – som kan bli til «katt», så er det lett å huske at 1271 kan «leses» som tann og katt. Velg noen tilfeldige tall og prøv selv!

– Det var dette systemet jeg lærte først. Etter hvert ga jeg i stedet samtlige sifre opptil 100 egne faste ord. Det er da man begynner å kunne håndtere veldig store tall på raskest mulig vis. Men til «hverdagsbruk» fungerer den enklere varianten helt fint, mener Risa.

Memory Palace

For å huske alle disse tallene/ordene over tid, er det lurt å bruke en teknikk som ofte kalles Memory Palace.

– Du plasserer ganske enkelt mentale bilder som representerer det du trenger å huske på et gitt sted, forklarer han.

Se for deg en virkelig bygning som du kjenner godt – for eksempel ditt barndomshjem. Ved inngangsdøren plasserer du en tann (ordet vi lagde med tallet 12). Deretter putter du en katt (71) i entreen.

– Du kan så fylle hele huset med slike bilder, som du vil kunne huske senere ganske enkelt ved å «vandre» fra rom til rom, forklarer Risa.

Vær absurd

Metoden fungerer ikke bare for ord laget av ulike tallkombinasjoner, men kan brukes til å memorere en hvilken som helst huskeliste. Plasser en kilo hvetemel ved postkassa, tomater oppå TV-en i stua, frosne grønnsaker i trappa, internettfaktura på senga i soverommet. Du kan også enkelt huske nøkkelord til en tale, historisk informasjon eller passord med denne metoden.

– Jo mer absurde, morsomme eller unike bilder du danner, jo lettere klistrer de seg fast i hukommelsen. Det er litt som når man kjører bil og ser en tilfeldig syklist: Du har som oftest glemt vedkommende innen neste sving. Men dersom du oppdager at det er statsministeren som sykler naken, da vil du huske det for livet, sier Risa.

Lag lenker

Ved å «innrede» mange ulike Memory Palace-er på denne måten, kan man lagre enorme mengder informasjon innen et utall forskjellige kategorier. Men selv uten å dumpe alt i et slikt mentalt byggverk, finnes det en kanskje enda enklere måte å raskt lagre store mengder informasjon på – nemlig lenkemetoden.

Ta vårt eksempel med tann (12) og katt (71). Du kan koble dem sammen ved å se for deg en enorm tann dekket med kattepels (lag ditt eget absurde bilde). La oss i tillegg si du har dannet ordet «pære» med tallet 94 (P og R). Koble så katt til pære; kanskje ser du for deg et pæretre der det vokser masse katter istedenfor pærer. Slik kan du fortsette i det uendelige.

Utrolig nok sørger hjernen for at du bare behøver å huske en kobling av gangen – i dette eksemplet tann og katt, katt og pære og så videre. Neste bilde dukker opp av seg selv. Det fungerer like godt bakvendt. Med litt øvelse kan du plutselig huske et 20- eller 100-sifret tall uten problemer.

– Det finnes mange forskjellige måter å bruke teknikkene på, og når du har lært deg det grunnleggende, kan du alltid eksperimentere fram ditt eget system, mener Risa.

Har du hengt med så langt? Gratulerer, du er nå godt på vei til å ha superhukommelse! (NTB tema)

Mer fra Dagsavisen