Innenriks

– Få norske lyspunkter ved Brexit

Lave renter og svak økonomisk vekst i lang tid kan bli konsekvensene i Norge av en eventuell britisk utmelding av EU, fastslår analytikere.

– Det blir nok ikke noe akutt børskrakk som i 2008. Umiddelbart vil det nok bli mye uro med aksjekursfall og uro i kredittmarkedene. Pundet synker kanskje ned mot 10 blank. Det blir nok billigere London-turer til jul, sier Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika-gruppen, til Dagbladet.

Han mener de langsiktige virkningene av en såkalt Brexit er de mest alvorlige.

– Verden blir mer usikker og selve EU kan rakne. Jeg tror det blir en langvarig periode med lavere økonomisk vekst og usikre tider, sier Andreassen.

Les også: Unge og eldre er splittet

Pensjon

Han tror ikke handelen mellom Norge og Storbritannia blir særlig berørt av en EU-utmeldelse, men mener virkningene i finansmarkedet kan bli store. Han peker på at lave markedsrenter kan speile forventninger til langvarig svak økonomisk utvikling, noe som kan føre til at avkastningen på private husholdningers pensjonssparing svekkes.

Han ser også for seg en situasjon der det kan bli umulig eller svært kostbart for bedrifter å få nye lån.

– Det er vanskelig å se oppsiden for Norge i en britisk utmelding, sier Lise Rye, førsteamanuensis i moderne europeisk historie ved NTNU. Hun mener en utmelding vil stjele mye av EUs tid og at det dermed blir mindre oppmerksomhet rundt saker som er av særlig interesse for Norge.

Usikre beregninger

Tidligere denne måneden kunne finansminister Siv Jensen (Frp) fortelle at hun ikke har bedt Finansdepartement om å se nærmere på hvordan en eventuell britisk utmelding av EU vil kunne påvirke norsk økonomi.

Bakgrunnen var et spørsmål fra Arbeiderpartiets Svein Roald Hansen etter at Danmarks regjering nylig gikk ut med prognoser for hva et britisk nei ville ha å si for dansk økonomi.

I et skriftlig svar til Stortinget viste Jensen til at slike beregninger «ville vært svært usikre» og i stor grad preget av hvilke forutsetninger som legges til grunn for regnestykket.

– Vi vet lite om hvilke alternative avtaler Storbritannia eventuelt vil kunne få, og hvor raskt landet vil kunne få dem, skriver Jensen.

– EØS vil forsvinne

I helgen fastslo Sp-nestleder Ola Borten Moe overfor Nationen at Norge, Sveits, Island og Storbritannia vil danne en felles front mot EU dersom britene forlater unionen. I så fall vil EØS-avtalen, slik vi kjenner den i dag, forsvinne, sa Borten Moe.

– Det sier jeg fordi det ikke har vært noe alternativ til EØS tidligere. Nå vil det bli det. Storbritannia og EU vil helt åpenbart være nødt til å finne en løsning og finne den kjapt. Det vil alle være helt avhengige av. Det kommer til å endre det norske ordskiftet, sa Borten Moe og konstaterte samtidig at en utmelding vil gi en ny debatt om den norske tilknytningen til EU. (NTB)

Les også: Labour sitter med nøkkelen i britenes EU-avstemning

Mer fra Dagsavisen