Flodbølgen som traff Statland i Nord-Trøndelag onsdag gjorde store materielle skader. Bølgen var trolig forårsaket av et undersjøisk ras. FOTO: MARIUS HELGE LARSEN/NTB SCANPIX

Evakuerte kan flytte hjem

FLODBØLGE: Det er ikke lenger usikkerhet rundt grunnforholdene på Statland etter flodbølgen onsdag kveld, ifølge ekspertene. Alle de evakuerte kan flytte hjem.

Geologene har drevet undersøkelser på Statland hele torsdag formiddag, etter at en flodbølge skylte over det lille tettstedet i Namdalseid i Nord-Trøndelag onsdag. De sperrer av et området ved Sagvika, rundt stedet der ekspertene mener det har gått et undersjøisk ras som utløste en flodbølge onsdag kveld. Resten av Statland ble i 12-tiden torsdag klarert.

– Statland er like trygt som før, kanskje tryggere, sier lensmann Svein Asklund til Trønder-Avisa.

Derfor får alle beboerne som har vært evakuert siden raset gikk, flytte tilbake til boligene sine, bekrefter Namdalseid kommune torsdag.

Undersjøisk ras

Geoteknikere og geologer mener det var et undersjøisk ras ved Sagvika i Statland som utløste flodbølgen som raserte det lille tettstedet. Fagfolkene avviser den opprinnelige teorien om at bølgen ble forårsaket av et stort overheng som raste ut fra Tjuven på Otterøya på andre siden av Namsenfjorden.

Geologene «kan ikke se at det har rast ut mengder som kan ha forårsaket bølgen», skriver Nord-Trøndelag politidistrikt i en pressemelding. Det er dessuten ikke funnet «spor av nyere dato» på Otterøya som tyder på at det er gått noe ras der i det hele tatt, ifølge politiet.

64 beboere evakuerte

Med dagslyset kom også omfattende materielle skader for dagen. Naust og andre bygninger var delvis skylt på sjøen. Flodbølgen slo inn mot småbåthavna i Sagvika på Statland og førte også til at store masser raste ut i sjøen ved Sjøtrøa, etter at raset gikk ved 16.30-tiden onsdag.

– Vi har ikke full oversikt over skadeomfanget, men slik det ser ut nå er bare en person lettere skadd, mens det er en del materielle skader, sier operasjonsleder Johnny Olsen ved Nord-Trøndelag politidistrikt.

Beboer Oddvar Ledang beskrev synet som møtte beboerne på Statland, som uvirkelig. Påler fra kaia ble dratt langt opp på land, flere naust ble revet opp med rot, og båter lå slengt i fjæra. (NTB)