Alle nødetatene dro til stedet da man fryktet at det kunne øære en bombe utenfor den amerikanske ambassaden.

Evakuerte ambassadeområde

Politiet har nå opphevet avsperringene rundt den amerikanske ambassaden. Den mistenkelig gjenstanden under en bil er tatt hånd om.

Like før 13.30 kom meldingen fra Oslo politidistrikt om at de hadde sjekket ut en ufarlig gjenstand under en bil ved ambassaden.

"Amerikanske Ambassade: Sperringene i området oppheves. Alle iverksatte tiltak reverseres til normaltilstand,"  skrev Oslo-politiet i en twittermelding. Folk vender nå tilbake til området.

Bombegruppen på stedet

Ifølge en pressemelding fra politiet ble alle nødetater dirigert til stedet.

I meldingen heter det at klokken 11.22 mottok Oslo politidistrikt melding fra den Amerikanske ambassaden i Henrik Ibsens gate 48 om at det var funnet en mistenkelig gjenstand under en bil ved ambassaden.

– Ansatte ved ambassaden varslet om en mistenkelig gjenstand som ligger under en bil i nærheten, opplyser operasjonsleder i Oslo politidistrikt Martin Todnem til NTB.

– Bombegruppen er på stedet, men vi har ikke fått noe tilbakemelding fra dem ennå, sier Todnem.

Vil flytte

Det skal ikke ha vært noen konkrete trusler mot den amerikanske ambassaden den siste tiden. Men på grunn av bombefrykten har amerikanerne lenge ønsket å flytte fra bysentrum og til Husebyskogen lenger vest i Oslo.

Alle personer som befinner seg i bygninger i en halv kilometers radius fra ambassaden ble evakuert, også besøkende på slottet.

Kongefamilien er ikke på Slottet, opplysrte kommunikasjonssjef Marianne Hagen til NTB.

– Vi har evakuert de besøkende på Åpent slott fordi Dronningparken er sperret av, sier informasjonssjefen. Hun forteller videre at de ansatte på Slottet ikke er evakuert, men forholder seg i ro.

Twitter-meldinger

Litt før klokka tolv skrev Oslo operasjonssentral på Twitter: "Henrik Ibsens gate: Politiet skal undersøke en mistenkelig gjenstand under en bil ved US ambassade. Mer informasjon kommer senere.

Ti munutter senere kom meldingen: Henrik Ibsens gate: PGA FORHOLDETS ART GIS DET INGEN INFORMASJON OM FORHOLDET NÅ!

Litt før 13.30 kom en ny oppdatering på twitter fra politiet.

"Amerikanske ambassade: Vi evakuerer alle i 500 meters radius rundt bygningene. Ikke mer informasjon om gjenstanden enda."

 

Stans i kollektivtrafikken

T-banen, som går under jorden i området, ble stoppet. Vestgående linjer snudde på Majorstua mens østgående snur på Jernbanetorget.

Også trikk og buss som går i området ble innstilt.

– Klokka 11.45 fikk vi melding om at vi måtte stenge T-banen og all trafikk på grunn av en mulig bombe. Det blir stans i kollektivtrafikken inntil videre, sier informasjonsrådgiver Gro Tvedt-Andersen i Ruter til NTB.

Selskapet regner med at dette vil føre til store forsinkelser i trafikken.

Siden det er stans i trafikken på Drammensveien, kjører trikkerutene 12, 13 og 19 via Aker Brygge til Skøyen.

For bussrutene 121 og 131 fra vest er ikke Skøyen stasjon betjent. Ruter henvises til holdeplassen på Sjølyst for bussrute Ring 1. Holdeplassene i Bygdøy allé er ikke betjent.

Buss 143 fra vest snur på Skøyen. Ruten er ikke betjent på holdeplassene mellom Oslo Bussterminal og Skøyen.

For bussrutene 31 og 32 er ikke holdeplassene Slottsparken og Solli betjent.

Ikke evakuert

UD ble ikke evakuert. UD følger politiets anbefalinger og anser det foreløpig ikke som nødvendig å evakuere.

– UD følger politiets anbefalinger, og per nå anser man det ikke som nødvendig å evakuere UDs hovedkvarter, opplyser pressevakt Hanne Melfald til NTB.

– Vi er derfor foreløpig ikke evakuert og jobber som normalt, sier Melfald.

Ifølge TV 2 har folk som bor i bygårder rett ved den amerikanske ambassaden fått beskjed om å holde seg innendørs.

Norway cup-kamper avlyst

Et Sea King redningshelikopter var i beredskap på Rikshospitalet i Oslo.

– Vi er informert om at det er funnet en mistenkelig gjenstand i Oslo. Samtidig hadde vi en Sea King på trening ikke langt unna. Vi valgte å sende den til Oslo i stedet for at den returnerte til basen på Rygge. Det er et potensial i dette, selv om det er svært uavklart, sier redningsleder Edvard Middelthon til NTB.

Deltakerne i fotballturneringen Norway Cup fikk like over klokken 12.30 beskjed om å evakuere fra fotballbanene i Voldsløkka i Oslo, ifølge VG Nett.

– På grunn av situasjonen i Oslo sentrum er også Norway Cup-kampene som foregår på Voldsløkka stoppet. Bakgrunnen er at et Sea King redningshelikopter skal lande her, i beredskap, sa operasjonsleder Martin Todnem i Oslo politidistrikt.