Innenriks

Etterlyser skatteløfte

FRIVILLIGHET: Regjeringen lovet at det skulle bli mer attraktivt for bedrifter å gi til frivillige organisasjoner, ved å gi bedriftene skattefradrag. Nå etterlyser både Frivillighets-Norge og næringslivet handling.

I morgen blir det første blåblå statsbudsjettet lagt fram. Frivillighets-Norge har store forventninger til budsjettet. De vil at bedrifter skal få skattefradrag for høyere pengegaver til de frivillige enn det de gjør i dag.

- Vi blir veldig skuffet om dette løftet ikke innfris nå, sier Birgitte Brekke, generalsekretær i Frivillighet Norge til Dagsavisen.

- Venter på endring

Å styrke frivillig sektor var en kjernesak for både Høyre, Fremskrittspartiet, og samarbeidspartiene Kristelig Folkeparti og Venstre i valgkampen. Beløpsgrensen på hva man kan få skattefradrag på, skulle økes fra 16.800 til 100.000 kroner for bedriftene, men siden da har lite skjedd, mener Brekke.

- Partiene gikk høyt på banen før valget og lovet bedrede rammevilkår for frivilligheten. Dette konkrete løftet kom de med under Arendalsuka foran stortingsvalget 2013. Nå venter vi veldig på at de store endringene faktisk skal skje, sier Brekke.

- For lavt beløp

Administrerende direktør i Abelia, Håkon Haugli, er også opptatt av at beløpet nå økes, og mener ordningen da vil bli mer attraktiv.

- Under 17.000 blir for smått for bedriftene, sier Abelia-direktøren.

Abelia er NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter.

- Å gi gaver er viktig for bedriftene, som ønsker å ta samfunnsansvar. Skatteordningen stimulerer til det, sier Haugli og fortsetter:

- Mange ønsker også å bedre sine allianser med frivillige organisasjoner. Det gjelder for eksempel i utviklingen av klimateknologi og velferdsteknologi, forklarer Haugli.

Han viser til at klimautfordringene og morgendagens velferd er områder det er enighet i Norge om å angripe offensivt, og at næringslivet og frivillig sektor vil være viktige aktører her. Derfor bør en også kunne legge til rette for slike allianser.

Virker stimulerende

Norske bedrifter gir langt mindre enn det som er vanlig i andre land. 670.230 skatteytere fikk skattefradrag for gaver til frivillige organisasjoner i 2013. Av disse var 5.910 bedrifter.

- Dette tyder på at enkeltpersoner har omfavnet ordningen, mens det er stort potensial for å stimulere bedriftene. Da er en utvidelse av denne skatteordningen et godt tiltak. Det er et signal fra regjeringen om at det er viktig, flott og trygt å gi til frivilligheten, sier Brekke.

To av tre kroner i frivilligheten har organisasjonen skaffet i form av gaver, kontingenter, lotterier og loppemarked.

- Fem milliarder av inntektene til våre medlemmer kommer i dag fra gaver. 2,8 av disse milliardene er skattefrie, opplyser Brekke.

Etter at skattefradragsordningen ble innført har andelen i befolkningen som gir gaver økt fra 51 til 75 prosent.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen