Innenriks

Etterlyser mer solidaritet

Politikere må støtte arbeidere som streiker for saker vi tar for gitt, mener Rødts Silje Josten Kjosbakken.

– Politikere er både mennesker og meningsbærere. Jeg mener det er på sin plass at de ytrer seg i solidaritet med arbeidsfolk i kamp, sier andre nestleder i Rødt, Silje Josten Kjosbakken, til Dagsavisen.

I lys av streikene som har preget sommermånedene etterlyser hun et sterkere engasjement for arbeidernes kamp – spesielt fra politikere på venstresiden.

– Det handler om å sette disse tingene på dagsorden. Stadig oftere ser vi at folk streiker for saker vi tar for gitt i arbeidslivet – som tariffavtale eller anstendig lønn, sier hun.

Støtter arbeidsfolk

Torsdag kveld avsluttet 1.550 offshorearbeidere en ni dager lang streik, etter at fagforeningen Safe og bransjeorganisasjonen Norges Rederiforbund ble enige om en løsning i riggoppgjøret. På det meste var arbeidere på til sammen 28 installasjoner ute i streik.

Et av hovedstridspunktene var den såkalte gavepensjonsordningen, som Safe mente Rederiforbundet ville svekke. «Kolleger på samme tariffavtale skal ha like pensjonsrettigheter», sa Safe-leder Hilde-Marit Rysst til FriFagbevegelse.no. Rederiforbundet mente på sin side at konflikten var «meningsløs».

Safe omtaler streiken som vellykket, og skriver i en pressemelding at de fikk fullt gjennomslag for sitt pensjonskrav.

– Det er kjempebra at det nytter å kjempe, sier Kjosbakken.

På spørsmål om hvorvidt Rødt støtter streiken, svarer hun kontant:

– Vi støtter arbeidsfolk. Selvfølgelig.

– Hvorfor var det viktig for Rødt å støtte offshorearbeidernes pensjonskrav?

– Hvorfor ikke? Det er en selvfølge å stå på arbeidernes side. Hvis de skal gi seg på dette, hva blir det neste?

– Er det riktig av politikere å gå inn i arbeidskonflikter?

– Det trenger ikke å være snakk om å gå inn i konflikter, men å vise støtte. Arbeidstakere må vite at de har noen med makt som står på deres side, og få anerkjennelse for de viktige kampene de tar. Når høyresiden legger til rette for arbeidsgivere, må venstresiden i det minste vise solidaritet, mener Kjosbakken.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Streiker for tariffavtale

Kjosbakken mener streiken hos offshorearbeiderne er en del av en større trend.

– De siste månedene har det vært en rekke streiker hvor arbeidstakerne kjemper, ikke bare for ordentlig lønn, men også for arbeidsvilkår for øvrig, og noe så grunnleggende som en tariffavtale, sier hun.

Hun viser blant annet til heismontørene i Orona, som denne våren og sommeren måtte streike i to måneder før de fikk gjennomslag for sitt krav om en landsdekkende tariffavtale. Streiken fikk massiv støtte fra fagbevegelse i Norge og i utlandet, men er lite omtalt i norske medier.

– De streiket i to måneder, og vi hørte nesten ingenting om det. De var bare 19 stykker, men de kjempet en viktig kamp, sier Kjosbakken.

Hun er ikke fornøyd med hvordan media vanligvis dekker streiker.

– Det kan bli streik i Ryanair neste uke. Overskriften er «Slik rammes du av streiken». Hvis barnehageansatte streiker, handler sakene om at du må bli hjemme fra jobb og ikke får levert barna i barnehagen. Sånne ting gjør at man instinktivt tenker som en forbruker, i stedet for som en arbeidstaker, sier hun, og legger til:

– De store mediene er ute etter klikk. Det er dessverre ikke så spennende å lese om fagforeningsarbeid. Det er noe av problemet.

– Er det ikke relevant å fortelle folk hvordan streiker påvirker dem?

– Jo. Men hvis flere valgte å stille seg bak de streikende og støtte deres krav, tror jeg også folk ville forstått mer av hva konfliktene handler om, svarer Kjosbakken.

Også her mener hun støtte fra politikere kunne spilt en viktig rolle.

– Når media i så stor grad beskriver arbeidskonflikter fra arbeidsgiverens og forbrukerens perspektiv, i stedet for fra arbeidsfolks perspektiv, så burde politikere kunne ta standpunkt for de ansatte, uttrykke støtte til deres krav og til fagforeningene som fremmer dem.

Frykter et tøffere arbeidsliv

Kjosbakken er samboer med en havnearbeider, og har selv fått følge på kroppen hvordan det er å stå midt i en arbeidskonflikt. Hun har skrevet om hvordan havnearbeiderkonflikten oppleves fra innsiden på bloggen «bryggesjauerfrue».

– Det er belastende for en hel familie når ett familiemedlem blir fratatt retten til trygge gode arbeidsforhold. Når politikerne viser så liten solidaritet med arbeidere som må streike for rettigheter som vi alle før har tatt for gitt, må jeg nesten spørre om de aldri har hatt vanlige arbeidsfolk i familien en gang, sier hun.

Andrenestlederen sier hun frykter et tøffere arbeidsliv.

– Den generasjonen som vokser opp i dag er den første på hundre år som ser ut til å få verre vilkår enn den forrige. Det skremmer meg. Det fagforeninger og arbeidsfolk har brukt lang tid på å bygge opp, kan rase sammen så utrolig fort, sier Kjosbakken, og viser til havnearbeiderne som et eksempel.

– De hadde en av Norges sterkeste fagforeninger. Nå er man tilbake på løsarbeidere igjen. En slik utvikling kan skje fort, sier Kjosbakken.

Mer fra Dagsavisen