Innenriks

Etterlyser homo-pakke i Oslo

MOBBING: Unge homofile opplever å bli mobbet på grunn av legningen sin. Nå etterlyser Arbeiderpartiet tiltakspakka som Byrådet har lovet å legge fram.

«Hei, jeg ser at du sitter i bystyret og er homofil, og jeg har lyst til å fortelle min historie.»

Den typen henvendelser får bystyrerepresentant, Per Anders Torvik Langerød, ofte. Inntrykket hans er klart: Altfor mange unge homofile i skolealder sliter med mobbing på skolen.

- Det er urovekkende å se at vi de siste årene ikke har klart å få ned antallet elever som rapporterer om mobbing. Spesielt høyt er tallet for dem som er homofile, bifile eller lesbiske, sier Langerød.

Grov mobbing

Han tror omfanget er stort, og at det finnes mange grove eksempler der legning danner utgangspunktet for mobbing. Selv har han utallige historier om homofile som har vært utsatt for grov mobbing.

- Man hører stadig historier gjennom media om ungdom som føler seg mobbet og trakassert. Jeg så en historie tidligere i uka fra Arendal om en ung gutt som var blitt mobbet og kastet stein på. Jeg har stått mye på stand i forbindelse med valgkamper. Da jeg sto på stand i 2011 kom det flere bort som selv var bifile eller homofile som hadde historier fra skoler i Oslo, og som ba oss gjøre noe med det. Jeg husker særlig en som hadde havnet på en skole med et konservativt religiøst miljø, og ikke ble sett av lærerne, forteller Langerød.

Selv har han heldigvis ikke opplevd grov mobbing, selv om han vokste opp som homofil i en by på Sørlandet.

- Jeg var en politikertype. Jeg var frekk i kjeften, og svarte tilbake. Jeg var politisk aktiv, og hadde mitt miljø. Jeg var på Utøya og så gutter kline da jeg var 16 år. Det ga meg visshet om at det fantes en verden som aksepterte det, og det gjorde det lettere, forteller han.

Trygg havn

Han etterlyser nå at Oslo kommune gjør mer for å bedre vilkårene for byens homofile, med særlig vekt på ungdom.

- Legning i Oslo nå er ikke viktig. Folk lever sine liv uavhengig av det. Men det er fortsatt en vei å gå i skolen og i miljøer som ikke har øvd sin toleranse. Man vet at det finnes homofile førstegenerasjons innvandrere med foreldre som kommer fra land der det aldri har vært en problemstilling, og hvor de er dårlig utrustet til å møte sønnen eller datterens komme-ut-historie på en god måte. Det er også verdt å bekymre seg for. Her burde skolen vært en trygg havn, sier han.

Mast og mast

Ifølge Langerød har byrådet i over et år lovet å legge fram en handlingsplan for homofile, lesbiske bifile og transpersoner i hovedstaden. Men så langt har ingen sett snurten av rapporten.

- Det finnes mange skoler som gjør veldig mye bra, og det finnes mange enkelte elevråd, elever og foreldre som gjør en kjempejobb. Men det jeg synes er slapt er at kommunen ikke går inn kraftigere, skaffer seg en oversikt, sprer god erfaring, evaluerer hvordan det gikk sist vi hadde en handlingsplan om dette, for så å ta nye grep. I bystyret har vi mast og mast i over et år for at byrådet skal legge fram en ny handlingsplan.

- Legges fram i høst

Langerøds utfordring går til kulturbyrådet, som ledes av Venstre.

- Min beskjed er at man må prioritere homoarbeidet mye høyere. Det er kjempeviktig, og for de det gjelder er det livsviktig. Det er jeg helt sikker på at Venstre er enig i meg i. Da må de vise det gjennom å være mer åpne på arbeidet og prosessen, og gjøre det de selv har lovet, sier han.

Byrådssekretær for kultur og næring, Anne Siri Koksrud, beroliger Langerød med at handlingsplanen er rett rundt hjørnet.

- Den er under arbeid, og jeg regner med vi legger den fram i høst. Så jeg kan berolige om at den jobbes aktivt med sammen med flere parter, særlig LLH i Oslo og Akershus, sier Koksrud.

stian.fyen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen