Innenriks

Etterlyser flere likestillingskrav

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er for passiv når det gjelder likestilling, mener Hadia Tajik (Ap).

– Jeg opplever at Isaksen altfor ofte inntar en behagelig tilskuerrolle. Han kommenterer virkeligheten, heller enn å sette en standard og komme med tiltak som kan gjøre noe med et mannsdominert næringsliv, sier Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik.

For selv om Norge er et foregangsland når det gjelder likestilling, er det et stykke igjen å gå når det gjelder å få et likestilt næringsliv (se faktaboks).

– Kravet om 40 prosent kvinneandel har vist seg å ha en effekt. I styrer i allmenne aksjeselskap er kvinneandelen på 42 prosent. Men på en rekke andre områder er kvinneandelen lav. I vanlige bedriftsstyrer er 18 prosent, sier Tajik.

Mener det skjer for lite

Ap-nestlederen mener Isaksen gjør for lite for å kjempe fram kvinner i næringslivet, og etterlyser flere tiltak fra ministeren. Hun foreslår blant annet at staten bør ta i bruk sin innkjøpsmakt.

– Det offentlige kjøper varer og tjenester for milliarder hvert år. Vi ønsker å stille krav om likestilling og kjønnsbalanse, sier Tajik.

Hun viser til at staten allerede stiller krav om miljøvennlig produksjon og arbeidsvilkår.

– Det samme kan gjøres på likestilling, sier hun.

Tajik minner om at næringsministeren var en innbitt motstander av kvotering i begynnelsen av sin karriere. I et intervju med Dagsavisen i april 2008 sa daværende Unge Høyre-leder Røe Isaksen at «det har blitt et kunstig hysteri om alle former for kvotering. Dette er et feilslått virkemiddel».

– Sitatet er gammelt, men står han fortsatt for det? Det er interessant å se om Isaksen er villig til å gå vekk fra standpunktene han hadde som Unge Høyre-leder, sier Tajik.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

«Fantasiløs kritikk»

– Arbeiderpartiet er fantasiløse i diskusjonen om likestilling. De har ett virkemiddel, og det er kvotering. De er ute av stand til å tenke ut ny politikk for å få flere kvinner inn i næringslivet, parerer Røe Isaksen.

På spørsmål om hvorvidt han er like innbitt motstander av kvotering nå som tidligere, er svaret nei.

– Jeg er moderat. Det kommer an på hvilken sektor man snakker om, sier han, og legger til:

– Kvotering har gitt 40 prosent kvinneandel i ASA-styrene. Men regelen har ikke hatt noen effekt i resten av selskapene. Vi har ikke fått flere kvinner i toppene eller i ledergruppene i norsk næringsliv. Kvotering er ikke noen universalløsning, sier han.

I vår satte Røe Isaksen ned et felles utvalg om likestilling i næringslivet sammen med likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H). Der inviterte de styreledere og toppledere fra en rekke ulike selskaper til å dele sine erfaringer. Til høsten planlegger de å legge fram en «best practice»-liste.

– Det er et problem om dette bare skal handle om det statlige. Ap er ofte opptatt av selskaper der staten eier, men vi kan ikke bare være opptatt av mangfold i Equinor. De privateide selskapene er verstingene på likestilling, sier Røe Isaksen.

Han er skeptisk til Tajiks forslag om å bruke statens innkjøpsmakt.

– Det er fryktelig ineffektivt. Jeg tror det vil føre til mer byråkrati, ikke mer likestilling, sier han.

Mer fra Dagsavisen