Innenriks

Etterforsker forsøk på bortføring

Flere barn i Tromsø har meldt fra om forfølgelser og bortføringsforsøk den siste tiden.

Politiet i Tromsø etterforsker flere hendelser der barn har følt seg forfulgt eller er blitt forsøkt bortført den siste tiden. I november ble en gutt på rundt ti år plassert i en fremmed bil før han klarte å rømme.

Episoden skjedde i Mellomveien ved Lærerhøyskolen i Tromsø rundt 19. november, opplyser etterforskningsleder Hans Martin Moen i Troms politidistrikt til NTB.

Stakk av

– En gutt ble løftet inn i en bil og påsatt sikkerhetssele. Deretter gikk de to mennene og satte seg i forsetene. Gutten ble sittende alene igjen, men tok bare av seg beltet, åpnet bildøren og stakk av, sier Moen. Gutten er i ti-elleveårsalderen.

Til sammen sju barn i Tromsø har opplevd å bli forfulgt eller er forsøkt bortført de siste ukene, skriver iTromsø. Moen opplyser til NTB at alle barna er i alderen ni til elleve år og at de de siste to-tre ukene blant annet er blitt kontaktet av personer i en mørk bil.

Moen opplyser at barna i de fleste tilfellene har reagert på at biler har kjørt i nærheten av dem uten å ta kontakt med dem, eller at én eller flere personer i bilen har snakket til dem for å få dem til å sette seg inn i bilen.

– Flere av barna beskriver en mann som er skallet eller har lite hår, sier etterforskningslederen.

Prøvde å lokke

Moen forteller at hendelsen rundt 19. november, som tidligere ikke er omtalt, er den mest dramatiske. Gutten har i dommeravhør beskrevet føreren som skallet med noe hår, mens den andre mannen ifølge gutten hadde mørkt hår.

I Anton Jacobsens vei i Tromsdalen mandag denne uka, opplevde en ni år gammel gutt at en mann forsøkte å lokke ham inn i bilen.

– Beskrivelsen av mannen er mangelfull, men han var iført mørk jakke, mørk lue og skinnhansker, opplyser Moen.

Politiet mener det i alle sakene kan være snakk om den samme mørke Volvoen.

– Flere unger beskriver en mørk bil, men vi må være forsiktige. Det kan godt hende det er en svart Volvo, men det er ikke sikkert, sier etterforskningslederen.

Advarsler

Rektor Jan Fredrik Skogdal ved Bjerkaker skole la 28. november ut en varselmelding på skolens hjemmeside. Ifølge Bjerkaker hadde til sammen seks elever opplevd ubehagelige hendelser med en svart bil i løpet av to uker.

Uka etter opplevde den ni år gamle eleven ved Tromsdalen skole å bli forsøkt lokket inn i en bil på vei fra skolen, noe som fikk rektor Geir Olsen til å sende ut en advarsel på SMS til alle foreldre.

Politiet ber nå om tips fra publikum i alle sakene, og spesielt i de to sakene fra Tromsdalen og Tromsø.

Mer fra Dagsavisen