Ettåring tørstet i hjel på Ahus

I fjor vinter døde en ettåring av dehydrering på Ahus. Nå konkluderer Helsetilsynet med at sykehuset ikke gjorde jobben sin.

Ahus: I fjor vinter døde en ettåring av dehydrering på Ahus. Nå konkluderer Helsetilsynet med at sykehuset ikke gjorde jobben sin.

21. februar i fjor døde den ett år gamle gutten på Akershus universitetssykehus (Ahus).

Han ble innlagt på barneavdelingen ved Ahus 8. februar 2011 under såkalt «halv-øyeblikkelig-hjelp». Ettåringen, som var tarmoperert, var underernært og hadde gått ned 300 gram de siste seks månedene.

På Ahus fikk han næring gjennom sonde. I løpet av det korte sykehusoppholdet ble barnet slappere og slappere, og han skal ha fått innsunkne øyne. Moren står fast ved at hun ba om helsetilsyn dagen før han døde, men at dette ble avslått.

Tilstanden til guttungen forverret seg rakst, og søndag 20. februar døde han i morens armer på Ullevål sykehus. Moren har siden ment at sønnen ble offer for feilbehandling og uaktsomhet med døden til følge.

Nå konkluderer Statens helsetilsyn med det samme. I en fersk rapport heter det at Ahus har brutt Spesialisthelsetjenestelovens paragraf 2-2 om forsvarlig drift og utførelse av lovpålagte plikter. Ifølge Helsetilsynet tok ikke Ahus nok blodprøver av gutten for å kunne ha kontroll med situasjonen, og finner det oppsiktsvekkende at han ikke ble tilbudt mer væske.

- Denne gutten skulle ha levd. For meg er det helt ubegripelig at et lite barn som legges inn ved et universitetssykehus med ernæringsproblemer dør som en følge av dehydrering, sier helseombud i Akershus, Knut Fredrik Thorne, til Dagsavisen.

En Ahus-ansatt innrømmer i en tidligere rapport at behandlingen av gutten ikke var optimal: «Sånn det er nå, kan det virke som det er en kombinasjon av dårlige rutiner og dårlig tid som lager disse hendelsene».

– Dette beklager vi på det sterkeste. Det er fryktelig leit for oss og også for mor som opplever å miste et barn noe som er det verste som kan skje, sier klinikksjef for Barne- og ungdomsklinikken, Jan-Petter Odden.

– Vi har lært at de minste barna krever ekstra oppfølging. Det visste fra før av, men denne tragiske hendelsen har eksemplifisert dette for oss og det har vi tatt med det største alvor, sier Odden.