Nyheter

- Ett sted går grensa

Carl I. Hagen satte foten ned for 40 ekstra flyktninger til Oslo. - De er dyre og skaper problemer.

- Oslo har mer enn nok. Vi har store utfordringer med å integrere de som allerede har kommet hit. Nå får andre kommuner ta sin andel, ellers må staten ganske enkelt begynne å betale våre kostnader for å ta imot flyktninger, sier Carl I. Hagen til Dagsavisen.

Trenger beskyttelse

Oslo byråd gikk inn for å ta imot 450 flyktninger i løpet av 2012, men ombestemte seg i siste liten og reduserte antallet til 410. Grunnen? Den tidligere Frp-lederen Carl I. Hagen, som nå sitter i Oslo bystyres helse- og sosialkomité. Han sa nei til å slippe inn 40 ekstra flyktninger i Oslo.

Hagen fikk dermed byrådet til å gå imot Integrerings- og Mangfoldsdirektoratets (IMDi) innstendige oppfordring om å åpne slusene ett hakk. Ifølge IMDi er det en god grunn til å øke antallet flyktninger til 450, fordi en større andel asylsøkere som kommer til landet har et reelt behov for beskyttelse og med det innfrir kravene til å få flyktningstatus.

- Arver problemer fra Røros

Hagen hevder at flyktninger i Oslo er dyrere enn i andre kommuner fordi det å leve og bo i storbyen koster mer enn på bygda. Frp mener Oslo burde få storbytillegg for å hanskes med flyktningene.

- Introduksjonskurs koster mye, blant annet. Hvis Røros tar imot ti flyktninger, får de tilskudd for det. De bosetter seg der, men så plutselig dukker de opp i Oslo et par år etter. Da får Oslo kommune problemene, sier Hagen.

- Hvilke problemer tenker du på nå?

- Å du, hele spekteret av integrering av flyktninger.

- Men 40 flyktninger til eller fra er jo ikke mange?

- Nei, men det er det samme som om du skulle kjøpe en leilighet til to millioner kroner, så legger du til 10.000 kroner og 10.000 til og 10.000 til. Ett sted går grensen.

Integreringsetat

- Men 410 flyktninger går greit, altså?

- Nei, men det var den avtalen vi inngikk i byrådet. Dette er selvsagt ingen seier, men et kompromiss, svarer Carl I. Hagen.

- Hvor lavt skulle du helst sett at tallet var?

- Vi bør ikke ta imot flere flyktninger i Oslo i det hele tatt neste år eller på flere år før vi har løst problemene med integrering. Dette er av hensyn til de innvandrerne vi allerede har i dag. Norskopplæringen må styrkes, innvandrerbarn må få gode muligheter, innvandrerkvinner må ikke isoleres og vi kan ikke lukke øynene for segregeringen i Oslo-området.

- Du vil sette flyktningstopp på vegne av dagens innvandrere i Oslo?

- Nei, på vegne av Frps politikk og Frps velgere.

- Er det realistisk?

- Ja visst.

- Å gå fra 410 til null?

- Som sagt, ett sted går grensen. Vi må unngå de problemene som vi allerede har av hensyn til alle som er kommet, sier Hagen.

I løpet av høsten vil pensjonisten fremme et privat forslag om en egen integreringsetat i Oslo kommune. Denne skal koordinere barnevern, skole, sosiale tjenester, frivillig sektor og idrettsforeninger.

- Alle som arbeider med integrering, språk, og de som kjemper mot tvangs-ekteskap og kjønnslemlestelse skal få innflytelse her, lover Hagen.

ingeborg.huse.amundsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen